Na hlavný obsah

Spotreba alkoholu a tabaku na Slovensku neklesá ani napriek rastúcim cenám

Ľudia tiež siahajú po lacnejšom a menej kvalitnom alkohole.

Spotreba alkoholu a tabaku na Slovensku neklesá ani napriek rastúcim cenám. Zatiaľ čo fajčenie je podľa štatistík obchodníkov stabilným návykom, spotreba niektorých druhov a balení alkoholu dokonca mierne stúpa.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Napriek tomu, že inflácia na Slovensku stúpa viac ako rok a v súčasnosti je dvojciferná, návyky ľudí pri zlozvykoch sa nemenia. Údaje Slovenskej aliancie moderného obchodu ukazujú, že rastúce ceny sa spotreby tabaku a alkoholu takmer nedotkli. Podľa Štatistického úradu pritom alkohol a cigarety medziročne zdraželi takmer o 7 %.

„Čo sa týka cigariet, ide viac-menej o stabilný predaj v závislosti od konkurencie špecializovaných predajní pri štandardných hyper a supermarketoch. Čo sa týka alkoholu, darí sa lacnému alkoholu v menších baleniach od 0,04l do 0,5l. Jeho predaj stúpa,“ informoval Martin Krajčovič, riaditeľ Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Ľudia tiež siahajú po lacnejšom a menej kvalitnom alkohole. „Na vidieku je tendencia kupovať malé balenia. To znamená malé balenia najmä v štamprlíkoch. Teraz už výrobcovia dokážu dávať tie malé štamprlíky s fóliou na vrchu a obchodníci to majú radi v chladničkách, pretože je potom silný dopyt,“ hovorí Ľubomír Drahovský, analytik obchodu.

Podľa analytika pritom alkohol a tabak tvoria v priemere asi 5% výdavkov domácností, pričom sú len o jedno percento vyššie ako to, čo minieme na odievanie a obuv. Ak by priemerná domácnosť peniaze namiesto toho investovala, získala by zaujímavý kapitál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko