Na hlavný obsah

Ukrajina rozhodla o evakuácii Doneckej oblasti

Vláda žiada ľudí o súčinnosť.

Ukrajina rozhodla o evakuácii Doneckej oblasti
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinská vláda rozhodla o povinnej evakuácii obyvateľov z Doneckej oblasti, prípravy na ňu už začali. Vláda zabezpečí logistiku a všetko uhradí, ľudí ale žiada o súčinnosť. V pravidelnom nočnom prejave to včera (30. 7.) oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vláda tak chce podľa neho ochrániť civilných obyvateľov pred ruskými inváznymi vojskami.

Čím viac ľudí teraz z Doneckej oblasti odíde, tým menej ľudí bude mať ruská armáda čas zabiť,“ povedal Zelenskyj. „V tejto fáze vojny je hlavnou ruskou zbraňou strach,“ pokračoval prezident. „Použijeme všetky dostupné prostriedky, aby sme pred ruským terorom uchránili toľko životov, koľko len bude možné,“ dodal.

K dobrovoľnej evakuácii vyzval tiež obyvateľov Donbasu, kde podľa neho zostávajú stovky tisíc ľudí a desaťtisíce detí. Zotrvaním v bojovej oblasti sa vystavujú veľkému nebezpečenstvu, upozornil prezident.

Svoj prejav Zelenskyj začal odsúdením útoku na väznicu v Olenivke, pri ktorom pravdepodobne zahynuli desiatky ukrajinských vojnových zajatcov, vrátane príslušníkov pluku Azov. Z útoku na väzenie sa vzájomne obviňujú obe strany konfliktu. Zelenskyj sľúbil vyšetrenie útoku a poďakoval partnerom, ktorí ho rovnako ako Ukrajina odsúdili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet