Na hlavný obsah

V Trnave strácajú trpezlivosť so zdieľanými kolobežkami

Ich užívatelia sa tiež musia riadiť zákonom o cestnej premávke.

V Trnave strácajú trpezlivosť so zdieľanými kolobežkami
Ilustračná snímka. Zdieľané kolobežky v Trnave. Foto: Facebook

Kolobežky a zdieľané bicykle sú fenoménom modernej doby. Nie všetkým sa však tento druh prepravy pozdáva. Pribúdajú nehody a konflikty medzi kolobežkármi, chodcami a motoristami.

Niektorí kolobežkári si podľa miestnych mýlia cesty a chodníky s pretekárskou dráhou. Pri poslednej nehode v Trnave sa 15-ročný kolobežkár, s ktorým sa viezol jeho starší kamarát zrazil s osobným autom. Nedali mu prednosť.

„K zraneniu tínedžerov neprišlo. Policajti však zistili u 15-ročného vodiča alkohol. Dychová skúška mala hodnotu viac ako jedno promile. Za priestupok je zodpovedná každá osoba, ktorá v čase jeho spáchania dovŕšila 15. rok a neprekročila 18. rok svojho veku,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

Téme sa na Rádiu Regina venoval redaktor RTVS Viktor Bokor.

Možno dôjde k reguláciám

Trpezlivosť postupne dochádza aj primátorovi Trnavy Petrovi Bročkovi. „Situácia je na niektorých miestach naozaj problematická. Dochádza k veľkému hromadeniu kolobežiek, a preto sme opakovane vyzývali podnikateľské subjekty, aby zabezpečili nápravu, lebo inak budeme musieť pristúpiť k obmedzeniam.“

S prevádzkovateľmi kolobežiek a bicyklov rokuje aj Trnavský samosprávny kraj. Podľa dopravného analytika Ľubomíra Palčáka má zdieľaná doprava svoje opodstatnenie a zlepšuje možnosti prepravy.

Na druhej starne sa ale nedá spoliehať na ohľaduplnosť. „Vždy tu žijú ľudia, ktorí nepoznajú hranice bezpečnosti a ohľaduplnosti. Štát by mal do toho zaviesť určitý typ regulácie,“ myslí si Palčák.

Používatelia kolobežiek a bicyklov majú povinnosti, ktoré upravuje zákon o cestnej premávke. „Ak to bude potrebné, nevylučujeme, že prijmeme opatrenia, ktoré budú mať pozitívny vplyv na ochranu aj tejto skupiny účastníkov cestnej premávky,“ dodala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny