Na hlavný obsah

Vlčan prisľúbil pomoc reštituentom zaniknutých obcí

Majetok sa snažia získať späť už roky.

Roky sa snažia získať späť svoj majetok, no stále sa im to nedarí. S reštituentmi pozemkov bývalého vojenského priestoru Javorina sa stretol minister pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom (nom. OĽANO). Ľuďom sľúbil, že im pomôže.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V roku 1952 vznikol najväčší vojenský obvod a výcvikový priestor na Slovensku – Javorina. Zanikli preto štyri obce – Ruskinovce, Blažov, Dvorce a Ľubické Kúpele. Pôvodní vlastníci pôdy a ich dediči prišli o majetok s rozlohou približne 12 000 hektárov.

Ďalším 22 obciam zobral štát aj obecný majetok. Približne 30 000 občanov, reštituentov, sa roky márne snaží dostať späť k svojim majetkom. 

Štát pôdu nevrátil späť ani po 30 rokoch

„Prvú žiadosť o vrátenie majetku som podal v roku 1991. Dnes je rok 2022 a zatiaľ v ruke ešte nemáme nič,” povedal Martin Pitoňák, predseda petičného výboru, rodák z Ruskinoviec.

„Nemôžeme donekonečna žiť zo sľubov, že to raz bude a zatiaľ, 30 rokov na tom hospodári štát. My z toho nedostávame nič,” uviedol Gabriel Hoffmann, člen petičného výboru.

„Je hanbou, že za niekoľko mesiacov vedel štát v roku 1953 zobrať pôdu vlastníkom a dnes moderný demokratický štát dlhé roky nedokáže pôdu vrátiť späť,” poznamenal Vlčan.

Problém sa roky nedarí riešiť aj pre nízke platy úradníkov, ktorí reštitúcie riešia.

„Za posledných pár rokov, zo 17-tich zamestnancov, až 16 odišlo za lepším platom. Preto sme sa dohodli, že z kapitoly ministerstva pôdohospodárstva budeme priplácať štvrťročnú odmenu 250 eur,” pokračuje.

Minister začiatkom septembra zvolá pracovnú skupinu, v ktorej budú zástupcovia aj z ministerstva obrany, financií, vnútra a spravodlivosti. Budú hľadať spôsob, ako cez zmenu legislatívy splniť požiadavky reštituentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny