Na hlavný obsah

Ceny palív opäť klesli, očakáva sa aj ďalšie znižovanie

Stále však Slováci tankujú výrazne drahšie ako pred rokom.

Ceny palív opäť klesli, očakáva sa aj ďalšie znižovanie
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Ceny benzínu a nafty opäť klesli. Kým ešte v júni sa sumy za palivá šplhali k dvom eurám, teraz sa blížia k 1,80 eura. Odborníci predpokladajú, že vodiči by v najbližších týždňoch mohli na čerpacích staniciach ešte ušetriť.

Ceny palív na čerpacích staniciach klesajú už štvrtý týždeň po sebe. Benzín za mesiac zlacnel o 12 centov, motorová nafta o deväť centov za liter.

„Pokles cien benzínu a nafty pretrváva od prelomu júna/júla. Je to len veľmi pozvoľný trend,“ povedal Marian Illéš, analytik webu benzin.sk.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Na druhej strane, keď si tieto ceny porovnávajú s minulým rokom, tak stále pociťujú výrazné zdraženie. Za benzín si priplácame takmer 30 % a za naftu takmer 50 %,“ uviedla Eva Sadovská, analytička z Wood & Company.

V praxi to znamená, že za 50-litrovú nádrž benzínu teraz človek zaplatí zhruba o 20 eur viac ako pred rokom a za naftu si priplatí približne 30 eur navyše.

Podľa analytičky Jany Glasovej môžu ceny palív na čerpacích staniciach v najbližších týždňoch ešte o niečo klesnúť alebo zostať no rovnakých hodnotách.

„Ceny ropy klesli pod hranicu 100 dolárov, dokonca atakovali aj úroveň 94 dolárov za barel. Pokiaľ by sa držali na nižších úrovniach, tak to vytvára priestor aj pre ďalší pokles cien na pumpách,“ dodala Glasová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika