Na hlavný obsah

Estónsko čelí ruským kybernetickým útokom

Útoky boli reakciou na odstránenie sovietskeho pamätníka.

Estónsko čelí ruským kybernetickým útokom
Odstraňovanie repliky sovietskeho tanku v estónskom meste Narva. Foto: TASR/AP

Estónsko odrazilo vlnu kybernetických útokov, ktoré nasledovali krátko po tom, ako sa estónska vláda rozhodla odstrániť sovietske pamätníky v oblasti, kde žije ruská väčšina. Informoval o tom spravodajský server Al-Džazíra.

Estónsko čelilo najrozsiahlejším kybernetickým útokom od roku 2007,“ napísal vo štvrtok (18. 8.) na twitteri námestník estónskeho ministra hospodárstva Luukas Ilves.

Ilves uviedol, že pokusy o útoky typu DDoS, keď sa útočníci snažia zahltiť internetové stránky vysokým množstvom prístupov na weby naraz cez viaceré počítače, boli „zamerané na verejné inštitúcie aj na súkromný sektor„, ale nakoniec boli „neúčinné„.

„Služby neboli narušené. Až na krátke a drobné výnimky zostali webové stránky po celý deň plne dostupné. Útok zostal v Estónsku z veľkej časti bez povšimnutia, „dodal Ilves.

K útokom sa prihlásili hackeri z Ruska

K zodpovednosti za útoky sa prihlásila ruská hackerská skupina Killnet, ktorá v stredu (17. 8.) na svojom účte na sociálnej komunikačnej aplikácii Telegram uviedla, že zablokovala prístup k viac ako 200 štátnym a súkromným estónskym inštitúciám, vrátane online systému identifikácie občanov.

Killnet sa v júni prihlásil aj k podobnému útoku proti Litve. Uviedol, že konal po tom, ako bola v utorok (16. 8.) v meste Narva neďaleko estónskych hraníc s Ruskom odstránená replika sovietskeho tanku Tu-34 z druhej svetovej vojny a prevezená do Estónskeho vojnového múzea vo Viimsi.

Estónsko, ktoré je členským štátom Európskej únie a NATO, sa rozhodlo v roku 2007 posilniť kybernetickú bezpečnosť. Dôvodom boli rozsiahle DDoS útoky na verejné i súkromné webové stránky. Tallinn z nich obvinil ruských hackerov, ktorých popudilo odstránenie iného pamätníka zo sovietskej éry.

Estónsko a iné pobaltské štáty odstránili od znovuzískania nezávislosti mnoho pomníkov oslavujúcich Sovietsky zväz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet