Na hlavný obsah

Igor Matovič: Sulík sa snažil opakovane vytlačiť Kollára a Remišovú z vlády

Strana SaS to spolu s možnou opozičnou dohodou odmieta.

Richard Sulík (SaS) tvrdí, že Igorovi Matovičovi SMSkou ponúkol zakopanie vojnovej sekery. Líder OĽANO komunikáciu interpretuje inak. Tvrdí, že šéf SaS sa pokúšal vytlačiť z vlády hnutie Sme rodina.

„Richard Sulík (SaS) ma za dva roky koalície približne desaťkrát vážne oslovil s tým, aby sme vyhodili Borisa Kollára (Sme rodina) z koalície a približne desaťkrát s tým, že na čo nám je v koalícii Veronika Remišová (Za ľudí). Toto považuje za opakované a preukázateľné kroky na zmiernenie situácie v koalícii,“ tvrdí minister financií a predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) vo svojom statuse na sociálnej sieti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Úvahy o vládnutí bez Sme rodina potvrdila aj Anna Zemanová (SaS). Dôvodom mala byť nespoľahlivosť hnutia Borisa Kollára (Sme rodina).

„Sme rodina je tá, ktorá najhorším a najpočetnejším spôsobom porušovala všetky pravidlá predkladaním návrhov bez dohody a taktiež aj hlasovaním s fašistami,“ povedala Anna Zemanová, predsedníčka poslaneckého klubu SaS.

Predsedníčku Za ľudí Veroniku Remišovú vyjadrenia na sociálnych sieťach ani v SMSkovej komunikácii nevyrušujú. „Strana SaS nech nás nezaťahuje do osobného sporu Richarda Sulíka s Igorom Matovičom,“ odkázala.

Opozičná dohoda nie je riešenie

Urovnanie krízy, ktorá by mohla znamenať pád vlády Eduarda Hegera (OĽANO), sa pravdepodobne nepodarí ani opozičnou dohodou s SaS. Túto možnosť budúcej spolupráce, ako riešenie krízy, naznačila poslankyňa Jana Žitňanská (Za ľudí). Vzniku opozičnej zmluvy však bránia rozpory medzi lídrami strán.

„Sme ochotní byť súčasťou vlády Eduarda Hegera (OĽANO), chceme najradšej mať aj štvorkoalíciu, ale takú vládu v ktorej nebude zastúpený Igor Matovič (OĽANO),“ povedala Zemanová (SaS).

Najznámejším príkladom opozičnej zmluvy bola spolupráca dlhodobých politických rivalov – ODS a ČSSD v Českej republike. Dokázali tak spolupracovať celé volebné obdobie.

Podľa politológa, by podobný model vládnutia u nás koaličnú krízu nevyriešil.

„Nech bude existovať akýkoľvek dokument medzi OĽANO alebo trebárs SaS a inými politickými stranami, tak nebude dodržiavaný, pretože skutočne ten problém sa nevolá zmluva, či už opozičná alebo koaličná,“ tvrdí Radoslav Štefančík, politológ z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko