Na hlavný obsah

Kandidátka na britskú premiérku chce, aby ľudia viac pracovali

Opozícia označila jej slová za urážlivé.

Kandidátka na post lídra britskej Konzervatívnej strany a britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.
Kandidátka na post lídra britskej Konzervatívnej strany a britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.Foto: TASR/AP

Britská ministerka zahraničných vecí a kandidátka na premiérku Liz Trussová podľa niekoľko rokov starej nahrávky vyhlásila, že britskí pracovníci musia tvrdšie pracovať. Použila slangový výraz, ktorý by sa dal preložiť ako „viac makať“.

Naznačila pritom, že pracujúcim chýbajú potrebné zručnosti a schopnosť uviesť ich do praxe. Nahrávku teraz zverejnil britský denník The Guardian. Opozícia slová Trussovej označila za urážlivé s tým, že „britských pracovníkov označuje za leňochov“.

Trussová priamo nepoprela, že takéto komentáre vyšli z jej úst. Zároveň poznamenala, že v Spojenom kráľovstve sa musí zvýšiť produktivita práce. „Neviem, čo citujete,“ povedala Trussová v utorok (16. 8.) večer.

„Vždy som ale zdôrazňovala, že v tejto krajine potrebujeme mať vyššiu produktivitu a väčší hospodársky rast,“ dodala.

Nahrávku zverejnili krátko pred predvolebným mítingom v škótskom Perthe, kde Trussová a jej sok v súboji o funkciu premiéra, bývalý minister financií Rishi Sunak, odpovedali na otázky škótskych konzervatívcov.

Sunak a Trussová sa teraz uchádzajú o priazeň až 200 000 rádových členov Konzervatívnej strany, ktorých hlasy rozhodnú, kto z nich sa stane budúcim predsedom toryov a britským premiérom. Víťaza oznámia 5. septembra, keď premiér Boris Johnson opustí svoj úrad.

Hovorila o nižšej produktivite Britov

The Guardian uviedol, že výrok Trussovej pochádza z doby, keď bola hlavnou tajomníčkou ministerstva financií, teda v rokoch 2017 až 2019. Denník nespresnil, ako nahrávku získal.

V dvojminútovej nahrávke Trussová poznamenala, že spôsob uvažovania a prístup britských pracovníkov čiastočne zapríčiňuje to, že za hodinu vyprodukujú menej ako cudzinci. A povedala pritom, že Briti by mali „viac makať“.

„Myslím, že v podstate je to čiastočne vec myslenia a prístupu. Áno, v podstate ide o pracovnú kultúru. Ak pôjdete do Číny, je to dosť iné, o tom vás môžem uistiť,“ uviedla v nahrávke. „Je to zásadný problém britskej pracovnej kultúry. Ak chceme byť bohatšou a prosperujúcou krajinou, musí sa to zmeniť. Ale nemyslím si, že to ľudia veľmi chcú zmeniť,“ dodala.

Trussová v nahrávke tiež poznamenala, že produktivita práce v Londýne sa výrazne líši od ostatných častí krajiny.

Zdroj z kampane Trussovej výroky v nahrávke podľa BBC označil za „pol dekády staré“ a poznamenal, že ich „vytrhli z kontextu“. Pripustil však, že produktivita práce v Británii sa musí zvýšiť. „Liz ako premiérka zabezpečí ekonomiku s vysokými mzdami, vysokým rastom a nízkymi daňami,“ uviedol zdroj.

Údaje Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) ukazujú, že v roku 2019 sa Británia medzi krajinami G7 umiestnila na štvrtom mieste v rebríčku HDP na odpracovanú hodinu.

Trussová, ktorá v prieskumoch trvalo vedie nad Sunakom, postavila svoju kampaň na pláne znížiť dane a podporiť hospodársky rast.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet