Na hlavný obsah

Rusko chce zabrániť, aby si Európa naplnila zásobníky plynu, tvrdí Zelenskyj

Rusko spaľuje obrovské množstvo zemného plynu.

Rusko chce zabrániť, aby si Európa naplnila zásobníky plynu, tvrdí Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Rusko sa snaží zabrániť európskym krajinám, aby pred nadchádzajúcou zimou naplnili svoje zásobníky plynu. Na konferencii v nórskom Stavangeri to cez video uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusko zároveň v najbližších mesiacoch zvýši spaľovanie plynu s tým, ako sa plnia jeho vlastné zásobníky, uviedol na rovnakej konferencii šéf Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Birol.

„Rusko bitku o energie nevyhráva,“ povedal Birol na nórskom stretnutí zameranom na plyn a ropu. Moskva podľa neho zároveň stratila veľkú časť dôvery medzi svojimi klientmi po celom svete.

Analýza spoločnosti Rystad Energy zverejnená minulý týždeň ukázala, že Rusko teraz neďaleko fínskych hraníc spaľuje obrovské množstvo zemného plynu. Denne odhadom za desať miliónov dolárov. Podľa odborníkov ide o plyn, ktorý by za iných okolností smeroval do Nemecka.

Spaľujú plyn, po ktorom je obrovský dopyt

Ťažobné firmy spaľujú plyn bežne, keď sa im nahromadí a nemôžu ho vyviezť, alebo keď vzniká ako vedľajší produkt, ktorého ďalšie využitie je nerentabilné. Rusko ale teraz plyn blízko fínskych hraníc spaľuje v situácii, keď je po ňom obrovský dopyt a kedy jeho cena prudko rastie.

Birol dnes tiež uviedol, že ruská ťažba ropy v období po začatí útoku na Ukrajinu prekonáva očakávania. Upozornil, že ruský domáci dopyt po rope zatiaľ zostáva silný a že Rusko ponúka ropu s veľkými zľavami mimoeurópskym odberateľom. Pre Rusko však podľa neho bude pre sankcie čoraz ťažšie ťažbu udržať.

Birol tiež uviedol, že členské krajiny IEA by v prípade potreby mohli uvoľniť ďalšiu ropu zo svojich strategických zásob. „Stále máme k dispozícii značný objem zásob,“ upozornil.

„Ak sa naši členovia budú domnievať, že v dôsledku narušenia dodávok je potrebné uvoľniť zásoby, som si istý, že to zvážia,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet