Na hlavný obsah

Slovensko si pripomína 54. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy

Okupačné vojská ostali na území Československa takmer 23 rokov.

Slovensko si pripomína udalosti z 21. augusta 1968. Od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa uplynie 54 rokov. V dôsledku okupácie zomreli desiatky ľudí, ďalšie stovky utrpeli ťažké zranenia. Invázia poznačila dianie v krajine na viac ako 20 rokov.

V noci z 20. na 21. augusta 1968 vpadli na územie vtedajšieho Československa vojská Varšavskej zmluvy. Na operácii sa zúčastnilo približne pol milióna vojakov z piatich krajín a okolo 6 000 tankov. Pražskú jar vystriedala tvrdá normalizácia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pri príležitosti 54. výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa položili traja najvyšší ústavní činitelia vence k pamätnej tabuli, ktorá tieto udalosti pripomína.

„Išlo o najväčšiu vojenskú operáciu po 2. svetovej vojne, hovoríme o výskyte na našom území vyše pol milióna vojakov, nehovoriac o vojenskej technike, preto je dôležité, aby sme si pripomínali tieto udalosti spred niekoľko rokov dozadu, aby sme si pripomínali všetky obete ľudí, ktorí položili životy,“ vyjadrila sa Zuzana Čaputová, prezidentka SR.

Okupačné vojská ostali na území Československa takmer 23 rokov. Poslední vojaci naše územie definitívne opustili 21. júna 1991.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko