Na hlavný obsah

Spisovateľa Salmana Rushdieho pobodali pri vystúpení v New Yorku

Na pódium vtrhol muž a zaútočil naňho.

Spisovateľa Salmana Rushdieho pobodali pri vystúpení v New Yorku
Na fotografii spisovateľ Salman Rushdie. Foto: Facebook/Salman Rushdie.

Britského spisovateľa indického pôvodu Salmana Rushdieho napadli v piatok (12. 8.) pri vystúpení v americkom štáte New York. Podľa reportéra agentúry AP, ktorý bol na mieste, na pódium vtrhol muž a zaútočil na Rushdieho.

Podľa polície spisovateľ zrejme utrpel bodnú ranu do krku a vrtuľníkom ho previezli do miestnej nemocnice. Guvernérka Kathy Hochulová o niečo neskôr informovala, že literát je stále nažive. Útočníka policajti zadržali, teraz je vo väzbe.

Podľa AP na Rushdieho zaútočil muž, keď sa spisovateľ začal predstavovať publiku. Krátko po útoku Rushdieho obklopila skupinka ľudí, ktorá mu držali nohy hore. Väčšinu šokovaného publika evakuovali.

Okrem Rushdieho utrpel ľahké zranenia na hlave aj moderátor diskusie. Spisovateľ je teraz v nemocnici a je stále nažive, uviedla Hochulová. Potom vzdala hold policajtovi, ktorý podľa nej Rushdiemu „zachránil život“.

Svedok útoku pre BBC povedal, že návštevníci diskusie sa z udalosti „stále spamätávajú“. „Bolo to úplne strašné,“ opísal Carl Levan. Uviedol, že v čase incidentu sedel asi 14 alebo 15 radov od pódia. Útočník podľa neho spisovateľa niekoľkokrát bodol.

Lekárka Rita Landmanová, ktorá bola tiež v čase útoku na mieste, denníku The New York Times (NYT) povedala, že pomáhala Rushdieho po pobodaní ošetriť. Podľa doktorky utrpel niekoľko bodných rán, vrátane jednej na pravej strane krku. Dodala, že pod jeho telom sa na pódiu vytvorila kaluž krvi.

Rushdie sa mal v neziskovom vzdelávacom centre Chautauqua Institution zúčastniť debaty o tom, že Spojené štáty slúžia ako azyl pre prenasledovaných spisovateľov a umelcov v exile. Hochulová opísala mestečko Chautauqua ako „veľmi pokojnú vidiecku komunitu“ a „ideálne“ miesto pre vystúpenia významných osobností, ako je Rushdie.

Útok na slobodu slova

Líder demokratických senátorov Chuck Schumer útok odsúdil ako „šokujúci a otrasný“. „Je to útok na slobodu slova a myslenia, čo sú dve základné hodnoty našej krajiny a inštitúcie Chautauqua,“ napísal na twitteri. Rushdiemu zaželal rýchle uzdravenie. Čin odsúdil aj americký zväz spisovateľov PEN America. „Pevne dúfame a veríme, že jeho zásadný hlas nemôže byť a nebude umlčaný,“ uviedla vo vyhlásení šéfka zväzu Suzanne Nosselová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet