Na hlavný obsah

Sulík predložil návrhy, ktoré majú zabezpečiť dodávky lacnejšej elektriny a plynu pre domácnosti

Opatrenia treba dopracovať, aby sa zvýšila ich efektivita, tvrdia ministri.

Domácnostiam hrozí od budúceho roka viac ako dvojnásobné zvýšenie súm na faktúrach za energie. Vyplýva to z materiálov predložených na rokovanie vlády.

Ceny elektriny a plynu na európskych burzách naďalej prudko stúpajú. Vláda napokon diskusiu o opatreniach, ktoré majú zabrzdiť extrémne zdražovanie energií, prerušila. Ministri hovoria, že pomoc chcú rozšíriť. Naznačili, že by sa mohla ujsť aj podnikom.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) na rokovanie vlády predložil dva návrhy, ktoré majú zabezpečiť dodávky lacnejšej elektriny a plynu pre domácnosti.

O opatreniach sa napokon nehlasovalo. Minister chce dokumenty ešte dopracovať a opätovne ich predložiť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:


„V čase, keď sme riešili zmluvu so Slovenskými elektrárňami, teda niekedy vo februári tohto roku, tak nebola takzvaná spotová, trhová cena elektriny tak absurdne vysoká ako je dnes. Vtedy stačilo riešiť iba domácnosti. Dnes sa musíme zamýšľať aj nad riešeniami pre podniky a pre priemysel,“ vysvetľuje podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Sulík.

Vláda by podľa ministra mala túto pomoc schváliť na ďalšom rokovaní. Opozičný Hlas-SD tvrdí, že opatrenia prichádzajú neskoro. Podľa ministrov je potrebné opatrenia dopracovať, aby sa zvýšila ich efektivita.

„Dnes sme rokovali minimálne vyše hodiny potom, čo sme mali stretnutie v pondelok (22. 8.). Takže, prosím, bol by som veľmi nerád, aby tu zaznievali informácie, že vláda sa tým nezaoberá,“ hovorí predsedá vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

Minister Sulík dodal, že času na riešenie zdražovania energií je ešte dosť. Ceny elektriny či plynu pre domácnosti sa budú meniť až od januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko