Na hlavný obsah

Terapeut štátnej linky duševnej pomoci vybaví v priemere najviac desať hovorov za mesiac

Podľa ministerstva zdravotníctva však funguje efektívne.

Terapeut štátnej linky duševnej pomoci  vybaví v priemere najviac desať hovorov za mesiac
Na fotografii plačúca žena. Foto: Unsplash

Štátna linka duševnej pomoci bude fungovať minimálne do konca tohto roka. Ministerstvo zdravotníctva jej činnosť predĺžilo, tvrdí, že funguje efektívne. Podľa zistení Rádiožurnálu však jeden terapeut vybaví v priemere najviac desať hovorov za mesiac.

So štátom sú dohodnutí na odmene 25 eur za hodinu. Paradoxom je, že okrem bežných ľudí hľadajú psychologickú pomoc takýmto spôsobom aj zamestnanci zdravotníckych zariadení.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Po roku fungovania im mesačne zavolá 230 až 270 ľudí. Linku obsluhuje 26 terapeutov. To znamená, že každý z nich vybaví v priemere osem až desať hovorov za mesiac. Všetko za plat tisíc eur.

Ministerstvo činnosť linky predĺžilo do konca roka

Ministerstvo je s fungovaním linky spokojné a tvrdí, že je efektívne. Aj preto jej činnosť predĺžilo do konca tohto roka.

„Rovnako považuje finančné prostriedky vynaložené na zabezpečenie činnosti tejto linky za efektívne vynaložené,“ uviedla hovorkyňa Petra Lániková.

Kto všetko na linke pracuje, ministerstvo tají. Redakcii Rádiožurnálu sa podarilo spojiť s jednou z pracovníčok.

„Z týchto 26 nemáme šéfa. Podliehame ministerstvu. Im hlásime s kým sme volali, ako dlho a tak,“ opisuje Iveta.

Až do vlaňajšieho leta u nás fungovali iba neštátne linky duševnej pomoci. Zriadenie ďalšej priamo na ministerstve podporovala aj prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti Ľubomíra Izáková.

Na linku volajú aj zdravotníci

Dnes hovorí, že na ňu volajú aj pacienti a zamestnanci nemocníc, hospicov či domovov ošetrovateľskej starostlivosti.

„Mnohí z nás sú vyhorení, unavení a nevládzu. Je možnosť takisto vyhľadať psychoterapeutickú pomoc,“ vysvetlila.

To, že neraz volajú aj pacienti so sťažnosťami počas hospitalizácie, spomína aj pracovníčka Iveta. Po zaslaní infožiadosti ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že časť hovorov naozaj tvoria tie z ústavných zariadení.

Dostať sa k samotnému číslu však nie je jednoduché. Nájdete ho napríklad na webe rezortu. K linke mala ešte pred rokom pribudnúť aj četovacia aplikácia. Tú však doteraz nenájdete. Celý koncept pochádza z obdobia, keď bol ministrom zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

„Fú, už som aj zabudol. Svojho času mi to pán Šomšák. Že linka linka funguje nejako zle. To je taký problém trošičku, že pán minister svoj odbor úplne celý rozbil,“ povedal.

Po odchode bývalého ministra prišiel o miesto aj vtedajší šéf linky Peter Šomšák. Meno jeho nástupcu známe nie je. Projekt je financovaný z plánu obnovy. Rozpočet bol v jeho začiatku 700 tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál