Na hlavný obsah

Vypäté emócie pred pamätníkom SNP

Podujatie sa zaobišlo bez vážnejšieho incidentu.

Vypäté emócie na banskobystrickom námestí museli krotiť policajti. Na jednej strane motorkári zo združenia ,,BRAT ZA BRATA“– ako povedali, prišli vzdať hold padlým vojnovým hrdinom a na strane druhej protestovali aktivisti aj utečenci a študenti z Ukrajiny. Obdiv k Rusku, podľa nich, motorkári zastierajú históriou druhej svetovej vojny.

Organizácia Brat za brata križuje Slovensko tzv. Jazdou slobody. Ich ruské vlajky a georgijevské stuhy však vzbudzujú vášne. Skupinka protestujúcich čakala motorkárov už v areáli Múzea SNP, kam prišli klásť vence.

,,Nie je tej sily, ktorá by mi zabránila aby som sem prišiel, vzdať hold,“ uviedol účastník protestu.

Vojenská polícia nakoniec motorkárov na pietne miesto vpustila. Ruské insígnie však musel každý odložiť.

,,Každý kto si chce nejakým slušným spôsobom uctiť pamiatku, padlých ľudí počas druhej sv. vojny, samozrejme môže prísť k pamätníku SNP,“ uviedol Juraj Lepiš, historik Múzea SNP v Banskej Bystrici.

Zhromaždenie sa následne presunulo z Múzea SNP na Námestie SNP, kde už čakali desiatky protestujúcich.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Medzi nimi aktivisti, študenti a utečenci z Ukrajiny, no nachádzal sa tu aj Evgenij Bugreev, ktorý sa pred rokmi na Slovensko prisťahoval z Ruska.

,,Tam presne sú znaky detí, ktoré zabila Ruská armáda, a popri nich prešla Ruská vlajka ani sa tam nepozerajú. Stovky nevinných detí ruská federácia zabíja na Ukrajine, nie je to možné pochopiť vôbec, ako ľudia to nevidia,“ povedal.

Podľa organizátora akcie, nešlo o provokáciu ale o uctenie si padlých hrdinov a to bez rozdielu národnosti.

Hoci miestami, došlo aj k vypätým emóciám, nadávkam a pokrikom z jednej aj z druhej strany, podujatie sa zaobišlo bez vážnejšieho incidentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny