Na hlavný obsah

Albánsko ohlásilo ďalší kybernetický útok, opäť z rovnakého iránskeho zdroja

Tirana rokuje so spojencami o koordinovanej obrane.

Albánsko ohlásilo ďalší kybernetický útok, opäť z rovnakého iránskeho zdroja
Na snímke albánska vlajka. Foto: Pixabay

Albánske ministerstvo vnútra v sobotu (10. 9.) ohlásilo ďalší kybernetický útok. Pochádza podľa neho z rovnakého iránskeho zdroja ako predchádzajúci júlový útok, pre ktorý Tirana tento týždeň prerušila diplomatické vzťahy s Iránom.

Podľa vyhlásenia ministerstva, o ktorom informovala agentúra AP, v sobotu večer sa zistil útok na policajný vysielací systém.

„Bol to podobný útok, akému čelil v júli (vládny portál) e-Albania,“ uvádza sa vo vyhlásení úradu. „Predbežné výsledky (vyšetrovania) svedčia o tom, že za ním je ten istý páchateľ,“ oznámilo ministerstvo.

Úrady pre to dočasne odpojili všetky ostatné systémy vrátane toho, ktorý zaznamenáva vstupy a výjazdy na hraničných priechodoch. Miestne médiá informovali o dlhých frontoch na priechodoch na juhu krajiny.

Nový útok potvrdil premiér Edi Rama a oznámil, že Albánsko rokuje so spojencami o koordinovanej obrane.

Jeho vláda obvinila Irán z útoku, ktorý 15. júla prinútil vládu uzavrieť webové stránky mnohých inštitúcií.

O tom, že bol za júlovou akciou Irán, sú presvedčené tiež USA a Veľká Británia. Irán tvrdí, že ide o nepodložené tvrdenie, a rozhodnutie o prerušení diplomatických stykov odsúdil.

Po júlovom napadnutí Albánska pomáhal s vyšetrovaním americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) aj experti z Microsoftu. Táto firma vo štvrtok (8. 9.) oznámila, že si je „pomerne istá“, že hackeri patrili ku skupine napojenej na iránske ministerstvo vnútra.

Spojené štáty v piatok (9. 9.) uvalili na Irán za útok v Albánsku, ktorý odsúdila aj Severoatlantická aliancia a Európska únia, ďalšie sankcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet