Na hlavný obsah

Izrael ostreľoval okolie sýrskeho Damasku, zomreli piati vojaci

Cieľom bolo medzinárodné letisko a objekty južne od mesta.

Izrael ostreľoval okolie sýrskeho Damasku, zomreli piati vojaci
Ilustračná snímka. Foto: Twitter

Izraelská armáda v sobotu (17. 9.) v ranných hodinách vykonala údery v okolí sýrskeho hlavného mesta Damasku, uvádza agentúra Reuters. Podľa sýrskych armádnych zdrojov útok zabil päť vojakov a spôsobil materiálne škody. Cieľom bolo medzinárodné letisko a objekty južne od hlavného mesta, uvádza armáda.

Sýrska protivzdušná obrana na útok odpovedala a zostrelila väčšinu izraelských rakiet. Výbuchy boli počuť až v Damasku, uviedla sýrska vláda. Na sociálnych sieťach sa krátko po izraelskom údere začali šíriť fotografie explózií pozorovaných z mesta. Ich pravosť sa nedá overiť. Nevie sa tiež, či útok narušil prevádzku letiska.

Izrael v posledných rokoch vykonal stovky raketových či leteckých úderov na ciele v oblastiach kontrolovaných sýrskou vládou. Zriedka však operácia komentuje. Uznáva však, že terčom útokov sú základne či iné objekty milícií napojených na Irán. Ako je napríklad libanonské militantné hnutie Hizballáh.

Teherán v poslednom čase častejšie využíva lietadlá na dopravu vojenského materiálu k spriazneným jednotkám v Sýrii, práve pre narušenia pozemnej dopravy.

Pri izraelskom útoku na Damask tento rok v júli podľa organizácie Sýrske observatórium pre ľudské práva zomrelo celkovo šesť ľudí a desať utrpelo zranenia. Na konci augusta útočila izraelská armáda na sýrske mesto Halab (Aleppo), kde podľa zdrojov serveru jewishpress.com zničila sklad zbraní iránskych revolučných gárd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet