Na hlavný obsah

Medzinárodný Červený kríž prvýkrát povedie žena

Vo vedení nahradí po desiatich rokoch súčasného predsedu Petra Maurera.

Medzinárodný Červený kríž prvýkrát povedie žena
Predsedníčka Medzinárodného výboru Červeného kríža Mirjana Spoljaricová Eggerová. Foto: Twitter/SwitzerlandUN

Predsedníčkou Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) sa prvýkrát stane žena. Na čele medzinárodnej organizácie bude od soboty (1. 10.) švajčiarska diplomatka chorvátskeho pôvodu Mirjana Spoljaricová Eggerová, informujú švajčiarske médiá. Vo vedení nahradí po desiatich rokoch súčasného predsedu Petra Maurera.

Podľa švajčiarskej tlače sa Spoljaricová Eggerová bude musieť zorientovať vo veľmi komplikovanej medzinárodnej situácii.

Končiaceho predsedu MVČK Maurera kritizujú za marcovú návštevu v Moskve, kde sa nechal vyfotografovať po boku šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova.

Červený kríž tiež priznal, že Ukrajine poskytuje len zlomok pomoci, ktorú by krajina potrebovala, a že jeho príslušníci navštívili stovky vojnových zajatcov. Tých sú pri tom podľa odhadov na oboch stranách tisíce.

Spoljaricovú Eggerovú do čela organizácie zvolili vlani v novembri. Predtým pôsobila v mnohých medzinárodných organizáciách, napríklad v Programe OSN pre rozvoj (UNPD). Je zvykom, že MVČK predsedá švajčiarsky diplomat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet