Na hlavný obsah

Rusi ostreľovali konvoj civilistov, zahynulo najmenej 30 ľudí

Moskva pripisuje zodpovednosť Kyjevu.

Rusi ostreľovali konvoj civilistov, zahynulo najmenej 30 ľudí
Na ilustračnej snímke ukrajinská vlajka. Foto: Unsplash

Ruský útok blízko mesta Záporožie na Ukrajine zasiahol konvoj vozidiel civilistov, uviedol v piatok (30. 9.) na platforme Telegram starosta ukrajinského mesta Severodoneck Olexandr Staruch.

Útok si vyžiadal najmenej 30 obetí a a ďalších približne 88 ľudí sa zranilo. Informoval o tom denník The Guardian a agentúra AP. Predchádzajúca bilancia bola podľa Starucha 25 mŕtvych a 50 zranených. 

Civilisti chceli vyzdvihnúť svojich príbuzných, ktorí sa pokúšali uniknúť z Ruskom okupovaného územia.

Konvoj sa ostreľoval viac než desaťkrát. Na videozázname, ktorý zverejnili na sociálnych médiách, vidieť mŕtvych a zranených ľudí ležať na ceste, píše Guardian.

„Nepriateľ zaútočil na konvoj civilistov a na okraje mesta. Ľudia stáli v rade, chystali sa odísť z okupovaného územia, chceli ísť po svojich príbuzných a doručiť pomoc. Sú tu mŕtvi a zranení,“ napísal Staruch s tým, že na mieste zasahujú záchranári, lekári a ďalšie krízové zložky.

Svedok agentúry Reuters videl asi 12 tiel, štyri z nich v autách. Strela podľa neho pri dopade zasypala črepinami stojace vozidlá, rozbila okná a nechala po sebe kráter.

Niekoľko hodín pred ostreľovaním útočilo Rusko aj na niekoľko miest vrátane centra neďalekého Dnipra.

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj o útoku tiež informoval s tým, že „Rusi blízko Záporožia vystrelili rakety na konvoj smerujúci na okupované územie“.

„Je treba poznamenať, že odchod 34 vozidiel s obyvateľmi Luhanskej oblasti sa vopred naplánoval,“ dodal.

Guardian upozornil, že uvedené informácie nebolo možné bezprostredne overiť.

Moskva odmieta zodpovednosť za útok

Proruský predstaviteľ ukrajinskej Záporožskej oblasti Vladimir Rogov pripísal v piatok zodpovednosť za ostreľovanie konvoja civilistov pri meste Záporožie ukrajinským jednotkám.

Rogov zároveň poprel, že za útokom, ktorý si vyžiadal najmenej 23 obetí, bola ruská armáda, informuje o tom agentúra AFP.

„Režim v Kyjeve sa pokúša to, čo sa stalo, vykresliť ako ostreľovanie ruskými vojakmi, pričom sa uchyľuje k ohavnej provokácii,“ napísal Rogov na platforme Telegram a dodal, že ukrajinskí vojaci podľa neho „vykonali ďalší teroristický čin“.

Ukrajinský gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch vyhlásil na sobotu (1. 10.) v súvislosti s útokom na konvoj civilistov deň smútku, informuje denník The Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet