Na hlavný obsah

Nord Stream 1 zostane mimo prevádzky až do odvolania. Údržba odhalila poruchy

Potrubie zostane mimo prevádzky až do ich odstránenia.

Nord Stream 1 zostane mimo prevádzky až do odvolania. Údržba odhalila poruchy
Plynovod Nord Stream 1. Foto: ČTK / Stefan Sauer

Údržba jedinej prevádzkyschopnej turbíny plynovodu Nord Stream 1 odhalila poruchy. Potrubie zostane mimo prevádzky až do ich odstránenia. V piatok (2. 9.) to uviedla ruská plynárenská spoločnosť Gazprom.

Nespresnila, kedy by sa mohli dodávky cez ropovod obnoviť. Nord Stream 1 prepravuje plyn z Ruska do Nemecka a je hlavnou trasou pre dodávky ruského plynu do Európskej únie.

Rusko už v stredu (31. 8.) prerušilo dodávky cez Nord Stream 1 kvôli údržbe. Podľa pôvodných informácií sa mala odstávka skončiť v sobotu (3. 9.) ráno. Gazprom však teraz uviedol, že pri údržbe, ktorú vykonal spoločne so zástupcami nemeckej spoločnosti Siemens Energy, sa zistil únik oleja v kompresorovej stanici Portovaja, čo znemožnilo zabezpečiť jej bezpečnú prevádzku. Dodala, že zaslala list vedúcemu spoločnosti Siemens Energy o zistených chybách a potrebe ich odstránenia.

Situácia okolo dodávok ruského plynu sa skomplikovala, keď Rusko vo februári zaútočilo na Ukrajinu a Európska únia prijala sériu protiruských sankcií ako odvetu. Moskva v júni znížila dodávky cez plynovod Nord Stream 1 na 40 % kapacity a v júli na 20 %.

Odôvodnila to problémami s údržbou spôsobenými sankciami. Európska únia však tvrdí, že technické problémy sú len zámienkou a že Moskva využíva plyn ako zbraň na presadzovanie svojich záujmov.

Neistota v súvislosti s dodávkami z Ruska vyvolala obavy z nedostatku plynu v Európe počas zimných mesiacov. To viedlo k výraznému zvýšeniu európskych cien plynu a elektriny.

Európska únia v súčasnosti zvažuje rôzne opatrenia v snahe obmedziť rastúce náklady na energiu, ktoré majú negatívny vplyv na hospodárstvo EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet