Na hlavný obsah

Pobaltské štáty uzavreli svoje hranice pre ruských občanov

Obmedzenie je dočasné.

Na ilustračnej snímke víza.
Na ilustračnej snímke víza. Zdroj: Unsplash/Global Residence Index

Estónsko, Litva a Lotyšsko uzavreli v pondelok (19. 9.) svoje hranice pre väčšinu Rusov. A to ako odpoveď na reakciu ruskej verejnosti na širokú podporu invázie Ruska na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra AP.

Na dočasnom obmedzení vstupu ruských občanov, ktorým udelila víza niektorá z členských krajín Európskej únie, sa 8. septembra dohodli poľský premiér Mateusz Morawiecki, estónska premiérka Kaja Kallasová, predsedníčka litovskej vlády Ingrida Šimonyté a lotyšský premiér Arturs Krišjánis Kariňš.

„Rusko je nepredvídateľný a agresívny štát. Tri štvrtiny jeho občanov podporujú vojnu. Je neprijateľné, aby ľudia, ktorí podporujú vojnu, voľne cestovali po svete, do Litvy, do EÚ,“ povedala v pondelok litovská ministerka vnútra Agné Bilotaité. Podľa jej slov bolo predmetné obmedzenie prijaté aj z bezpečnostných dôvodov.

Litovské ministerstvo vnútra oznámilo, že v noci na pondelok polícia zabránila vstúpiť do krajiny 11 ruským občanom. Dodalo, že väčšina z nich chcela na litovské územie vstúpiť z ruskej exklávy Kaliningrad alebo z Bieloruska.

Poľsko uzavretie hraníc pre ruských občanov zatiaľ neoznámilo

Poľsko doposiaľ neoznámilo, že by v pondelok uzavrelo svoje hranice pre ruských občanov, všíma si AP. Predmetná dohoda medzi pobaltskými štátmi a Poľskom pritom hovorila o zavedení tohto opatrenia od pondelka 19. septembra.

Rusov, ktorí chcú cestovať do pobaltských krajín z turistických, obchodných, športových alebo kultúrnych dôvodov, na základe predmetného zákazu nevpustia na územie Estónska, Litvy a Lotyšska ani s platnými vízami do niektorej z krajín EÚ.

Obmedzenie zahŕňa výnimky, napríklad z humanitárnych a rodinných dôvodov či pre diplomatov a vodičov nákladných áut.      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet