Na hlavný obsah

Pre politickú debatu v Brazílii zabil muž sekerou priaznivca iného kandidáta na prezidenta

Násilný čin Lula odsúdil.

Pre politickú debatu v Brazílii zabil muž sekerou priaznivca iného kandidáta na prezidenta
Na fotografii vlajka Brazílie. Foto: Unsplash

Vo vyhrotenej predvolebnej atmosfére v Brazílii zaútočil stúpenec prezidenta Jaira Bolsonara sekerou na priaznivca ľavicového kandidáta a exprezidenta Luiza Inácia Luly da Silva a zabil ho.

Pred útokom spolu muži podľa polície debatovali o politike, napísala v sobotu (10. 9.) agentúra AFP. V krajine pred prvým kolom prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční 2. októbra, rastú obavy z politického násilia.

Násilný čin sa stal vo vidieckej oblasti štátu Mato Grosso na západe Brazílie. Dvaja priaznivci hlavných favoritov prezidentských volieb sa pohádali o politiku.

Počas hádky 24-ročný muž zaútočil na o 18 rokov staršieho chlapa sekerou a podľa polície ho pätnásťkrát udrel. Napadnutý sa snažil brániť nožom ale neúspešne. Zraneniam podľahol. „Obeť obhajovala Lulu da Silva a útočník Bolsonara,“ uviedla polícia.

Smrť svojho podporovateľa ľavicový kandidát odsúdil. „Ľudský život sa znovu zmaril pre nedostatok tolerancie,“ vyhlásil Lula da Silva, podľa ktorého sa v Brazílii „usadila nenávisť“.

Bolsonaro sa k útoku nevyjadril. Organizácia na ochranu ľudských práv (HRW) vyzvala všetkých kandidátov, aby násilný čin odsúdili.

Atmosféra sa v Brazílii mesiac pred prvým kolom prezidentských volieb vyostruje. V júli Bolsonarov podporovateľ zastrelil člena strany bývalého ľavicového prezidenta Lulu.

Kandidáti chodia na veľké predvolebné mítingy v nepriestrelných vestách a udržiavajú si vzdialenosť od poslucháčov. Predchádzajúce voľby v roku 2018 poznamenal útok nožom, ktorý vtedajší kandidát Bolsonaro takmer neprežil.

Odborníci v tejto súvislosti varujú pred rastom politického násilia. Sudca najvyššieho súdu nechal tento týždeň obmedziť predaj strelných zbraní a streliva.

Volebné orgány zakázali prítomnosť ozbrojených ľudí, s výnimkou policajtov a príslušníkov bezpečnostných zložiek, pri volebných miestnostiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet