Na hlavný obsah

Pri streľbe v škole v ruskom Iževsku zomrelo 17 ľudí

Páchateľ mal následne spáchať samovraždu.

Pri streľbe v škole v ruskom Iževsku zomrelo 17 ľudí
Pri streľbe v škole v ruskom Iževsku zomrelo šesť ľudí a 20 utrpelo zranenia. Foto: twitter/NEXTA

Pri pondelňajšej (26. 9.) streľbe v škole v ruskom meste Iževsk zahynulo 17 ľudí vrátane 11 detí. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na miestne úrady. Útočník, ktorý bol absolventom tejto školy a na sebe mal tričko s nacistickými symbolmi, nakoniec spáchal samovraždu, uviedla ruskojazyčná verzia BBC.

Úrady identifikovali pravdepodobného strelca ako 34-ročného Artyoma Kazantseva. Motív jeho činu zatiaľ nie je známy. Guvernér Udmurtskej republiky Alexander Brečalov uviedol, že sa podroboval psychiatrickej liečbe.

Udmurtské ministerstvo vnútra uviedlo, že polícia našla telo muža, ktorý začal paľbu, podľa dostupných informácií spáchal samovraždu.

Podľa vyšetrovacieho výboru mal na sebe kuklu a čierne tričko s nacistickými symbolmi. Na tričku mal hákový kríž, uviedla agentúra Reuters. „Preveruje sa jeho príklon k neofašistickým názorom a nacistickej ideológii,“ uviedol vyšetrovací výbor.

Nefiguroval v oficiálnom registri držiteľov zbraní

Ten ďalej oznámil, že muž mal pri sebe v čase útoku dve pištole a veľké množstvo munície. Podľa národnej gardy však nefiguroval v oficiálnom registri držiteľov zbraní. Najprv zabil dvoch členov ochranky a potom začal strieľať na študentov a učiteľov, uvádza Reuters.

Iževsk s 640 000 obyvateľmi sa nachádza necelých tisíc kilometrov východne od Moskvy v Udmurtsku. Podľa agentúry AP do školy č. 88 chodí približne 1 000 žiakov do 1. až 11. ročníka ruského vzdelávacieho systému.

Ruské ministerstvo zdravotníctva vyslalo do Iževska tím zdravotníkov, na mieste už pred tým pracovalo 14 lekárskych tímov.

Miestne úrady zriadili horúcu linku pre pozostalých tých, ktorí prežili. Udmurtský gubernátor vyhlásil v tejto autonómnej republike smútok, ktorý potrvá do štvrtka (29. 9.).

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok povedal, že strelec bol podľa jeho informácií členom „neofašistickej organizácie“. V súvislosti s tragédiou v Iževsku je podľa neho tiež potrebné zhodnotiť, či úrady v Udmurtsku „splnili pokyn prezidenta Vladimira Putina na zlepšenie bezpečnosti vo vzdelávacích inštitúciách“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet