Na hlavný obsah

Rusko spustilo veľké vojenské cvičenie, zúčastňuje sa ho aj Čína

Má byť dôkazom prehlbujúcej sa spolupráce.

Rusko spustilo veľké vojenské cvičenie, zúčastňuje sa ho aj Čína
Vojenské cvičenie Vostok 2022. Foto: ČTK/AP

Rusko vo štvrtok (1. 9.) začalo rozsiahle vojenské cvičenie Vostok 2022 (Východ 2022), ktorého sa zúčastňujú tiež armády Číny a ďalších krajín. Agentúra AP napísala, že jeho cieľom je ukázať, že Moskva a Peking posilňujú vojenskú spoluprácu v období silného napätia vo vzťahoch so Spojenými štátmi.

Rusko chce tiež predviesť, že aj v čase invázie na Ukrajine má dostatočné kapacity na rozsiahle manévre na Ďalekom východe a v Japonskom mori.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že cvičenia sa zúčastní viac ako 50 000 vojakov. Zapojí sa do neho napríklad 140 lietadiel a 60 vojnových lodí. Na manévre osobne dohliada náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov.

Na cvičení sa podieľajú tiež členovia ozbrojených síl ďalších postsovietskych republík, Číny, Indie, Laosu, Mongolska alebo Sýrie.

Ruské a čínske námorníctvo budú v Japonskom mori cvičiť „spoločný postup pri ochrane námorných komunikácií a ekonomických zón. Ale aj súčinnosť s pozemnými vojskami“.

Peking do Ruska vyslal vyše 2 000 vojakov s viac ako 300 vojenskými vozidlami, asi 20 bojovými lietadlami a tromi vojnovými loďami, informovali čínske médiá.

Manévre sú dokladom prehlbujúcej sa vojenskej spolupráce medzi Moskvou a Pekingom, ktorá zosilnela po ruskom vpáde na Ukrajinu. Čína odmieta ruskú agresiu kritizovať a obviňuje USA a NATO, že Moskvu vyprovokovali. Peking odsúdil prísne sankcie, ktoré Západ na Rusko pre inváziu uvalil.

Rusko sa zase jednoznačne postavilo za Čínu v čase napätia, ktoré sa medzi Pekingom a USA vyostrilo po tom, ako šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová nedávno navštívila Taiwan. Čína tento ostrov považuje za svoju vzbúreneckú provinciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet