Na hlavný obsah

USA prijali ďalšie sankcie proti Rusku

Ide o reakciu na anexiu ukrajinských oblastí

USA prijali ďalšie sankcie proti Rusku
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Spojené štáty uvalili sankcie na viac ako 1 000 ruských firiem a osôb v reakcii na piatkovú (30.  9.) ruskú anexiu ukrajinských oblastí. Na sankčnom zozname sú aj vysokopostavení predstavitelia štátnych inštitúcií, informovala agentúra AP.

„Americké sankcie sa dotknú tých, ktorí poskytujú politickú či ekonomickú podporu nelegálnym snahám o zmenu stavu ukrajinského územia,“ okomentoval americký prezident.

Na sankčnom zozname sú podľa agentúry Reuters dvaja šéfovia ruskej centrálnej banky ľudia blízki Národnej bezpečnostnej rade aj žena a deti ruského premiéra Michaila Mišustina.

Americké sankcie sa týkajú aj zatiaľ bližšie nešpecifikovaných 278 ruských zákonodarcov, ktorí „umožnili organizáciu ruského hlasovania“ o pripojení okupovaných ukrajinských území k Rusku.

Prezident USA povedal, že vyzýva všetkých členov medzinárodného spoločenstva, aby odmietli ruské nelegálne snahy o anexiu.

Ďalšie sankcie zváži aj Japonsko

Japonsko v reakcii na ruskú anexiu ukrajinských území zváži ďalšie sankcie proti Rusku a bude pokračovať v podpore Ukrajiny. Prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému to v piatok v telefonickom rozhovore povedal japonský premiér Fumio Kišida, píše agentúra Kjódó.

Anexia štyroch ukrajinských oblastí, ktoré v piatok podpisom v Moskve potvrdil ruský prezident Vladimir Putin, je podľa Kišidu porušením medzinárodného práva. Japonsko je členom skupiny vyspelých ekonomík G7, ktorá minulý týždeň anexiu odsúdila.

„Nikdy neuznáme referendá (organizované Moskvou), ktoré sú krokom k anexii. Pripravovanú anexiu nikdy neuznáme,“ uviedla G7 prostredníctvom hovorcu nemeckej vlády.

Sankcie oznámila aj Británia

Uvalenie nových sankcií na Moskvu v piatok oznámila aj Británia. Nové sankcie obmedzia prístup Ruska k britským bankovým službám a zakážu export kľúčových tovarov pre tamojší priemysel. Oznámil to britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

„Spojené kráľovstvo absolútne odsudzuje Putinovo ohlásenie nelegálnej anexie ukrajinského územia. Nikdy neuznáme výsledky týchto falošných referend ani nijakú anexiu ukrajinského územia,“ uviedol Cleverly vo vyhlásení.

Voči ruskému režimu musia vyvodiť zodpovednosť za „ohavné porušenie medzinárodného práva.“ Británia sa snaží spoločne s partnermi zvyšovať ekonomický tlak na Rusko prostredníctvom nových sankcií.

„Všetkým nám záleží na tom, čo sa deje na Ukrajine, pričom Spojené kráľovstvo spraví všetko, čo bude v jeho silách, aby (Ukrajincom) pomohlo v ich boji za slobodu,“ dodal Cleverly.

Sankcie pocíti aj guvernérka ruskej centrálnej banky Eľvira Nabiullinová. Zakázali jej cestovať do Británie zmrazili jej majetky. Hovorca britského ministerstva zahraničných vecí zdôraznil Nabiullinovej dôležitosť pri riadení ruskej ekonomiky počas vojny a zavádzaní ruského rubľa ako meny na okupovaných územiach.

Minister Cleverly si predvolal aj ruského veľvyslanca v Londýne. Tlmočil mu protest proti ruskej anexii štyroch ukrajinských regiónov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet