Na hlavný obsah

Cenu Václava Havla tento rok získal ruský opozičný politik Kara-Murza

Ocenenie udeľuje Rada Európy od roku 2013.

Cenu Václava Havla tento rok získal ruský opozičný politik Kara-Murza
Cenu Václava Havla za rok 2022 získal ruský opozičný politik a publicista Vladimir Kara-Murza. Foto: twitter/ NEXTA

Cenu Václava Havla za rok 2022 získal ruský opozičný politik a publicista Vladimir Kara-Murza, informovala agentúra AFP. Ocenenie udeľuje Rada Európy v spolupráci s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77 od roku 2013.

Vladimir Kara-Murza býval koordinátorom opozičného hnutia Otvorené Rusko, ktoré založil niekdajší najbohatší Rus a neskôr väzeň režimu Vladimira Putina Michail Chodorkovskij.

Bol tiež blízkym spolupracovníkom zavraždeného opozičného vodcu Borisa Němcova. Kara-Murzu minulý týždeň ruské úrady obvinili z vlastizrady, zároveň ich vo väzbe pre obvinenie z diskreditácie ruskej armády.

Kara-murza v pondelok (10. 10.) získal výročnú cenu nesúcu meno prvého prezidenta Českej republiky, ktorú sprevádza odmena 60 000 eur. Jej prvým laureátom sa stal v roku 2013 bieloruský disident Ales Bjaljacki, ktorý minulý týždeň dostal Nobelovu cenu za mier. Vlani ocenenie získala popredná predstaviteľka bieloruskej opozície, väznená Maryja Kalesnikavová.

Tento rok nominovali troch kandidátov. Medzi ďalšími ocenenými je združenie ľudskoprávnych organizácií Dúhová koalícia, ktorá v Maďarsku bojuje za práva príslušníkov skupiny LGBT+, ktorá zahŕňa okrem iného lesby, gejov, bisexuálov či transrodové a nebinárne osoby.

Neohrozený bojovník za ľudské práva

Diplom prevzali aj zástupcovia koalície ukrajinských organizácií O piatej hodine ráno (Pjata ranku), ktorá sa snaží nájsť, zhromaždiť a uchovať dôkazy o možných ruských vojnových zločinoch a porušovaní ľudských práv na Ukrajine. Krajina od februára čelí ruskej invázii.

„Vladimira Kara-Murzu poznám a obdivujem ako neohrozeného bojovníka za ľudské práva, slobodu a demokraciu tvárou v tvár despotizmu a násiliu. Hoci sa ho Putinov režim dvakrát pokúsil otráviť, od apríla tohto roku ho väznia pre jeho verejný odpor proti agresii na Ukrajine a minulý týždeň ho obvinil z vlastizrady, Vladimir nezľaví zo svojich ideálov, ktoré stelesňujú ľudskejšiu tvár a potenciálne aj lepšiu budúcnosť Ruska. Neviem si predstaviť lepšieho laureáta Ceny Václava Havla za ľudské práva v tejto vypätej dobe,“ uviedol v tlačovom vyhlásení Michael Žantovský, výkonný riaditeľ Knižnice Václava Havla.

Cenu slávnostne udelili na otváracej schôdzi jesenného zasadnutia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PACE). Knižnica Václava Havla na počesť laureáta usporiada medzinárodnú konferenciu, ktorá je naplánovaná na 12. októbra v Pražskej križovatke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet