Na hlavný obsah

Ďalší ľudia sa búria proti pripravovanému grafikonu železníc

Boja sa, že prídu o prácu.

Ďalší ľudia sa búria proti pripravovanému grafikonu železníc
Vlak stojí v stanici Svit. Foto: RTVS

Ďalšia petícia proti navrhovanému grafikonu železníc. RTVS oslovila skupinka zamestnancov spod Tatier s tým, že po zmene v cestovnom poriadku prídu o jediný ranný vlakový spoj do práce. Železnice to odmietajú. Tvrdia, že väčšina cestujúcej verejnosti zmeny v grafikone pocíti pozitívne.

Vo fabrike vo Svite začínajú ráno o šiestej. Do práce jazdia osobným vlakom z Liptova. Od železničiarov sa dozvedeli, že v novom grafikone sa od 1. decembra s ich ranným vlakom do práce už neráta.

„Keď nám nedajú autobusový spoj, tak si rovno môžem napísať výpoveď z roboty, a tým pádom som skončila, lebo sa sem nemám ako dostať,“ povedala zamestnankyňa Zuzana z Východnej.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Sťažovateľky tvrdia, že pre ľudí z liptovských dedín, ktorí chodia za prácou do Svitu a Popradu, je zrušenie ranného vlaku likvidačné. Preto sa podpisujú pod petíciu. ŽSSK potvrdila , že k zmene dôjde, do práce sa však vraj všetci zamestnanci dostanú načas.

„Treba uviesť, že nedôjde k zrušeniu návozu do zamestnania do Svitu. Ten sa zabezpečí vlakom, ktorý bude mať odchod z Liptovského Mikuláša o 4.31 h a do Svitu bude mať príchod o 5.20 h,“ uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč.

Hľadajú preto iné možnosti. Autobus však nevyhovuje časovo, osobné auto finančne. Citlivo vnímajú, že štát na jednej strane chce ľudí dostať do verejnej dopravy, a na strane druhej ich novým grafikonom z nej skôr vyháňa.

Rezort dopravy si stojí za tým, že nový grafikon prinesie rýchlejšiu a adresnejšiu dopravu po železnici. Až po jeho schválení bude jasné, koľko spojov si štát objedná u národného dopravcu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny