Na hlavný obsah

Ďalšie dve slovenské húfnice Zuzana 2 sú už na Ukrajine

Podľa ministra obrany budú pomáhať zachraňovať životy.

Ďalšie dve slovenské húfnice Zuzana 2 sú už na Ukrajine
Na archívnej snímke prezentácia húfnic Zuzana 2. Foto: TASR

Ukrajinskú obranu voči agresii Ruskej federácie v nedeľu (9. 10.) posilnili ďalšie dve samohybné kanónové húfnice Zuzana 2 slovenskej výroby.

Celkovo Ukrajina disponuje už šiestimi kusmi húfnic, ktoré vyrobila štátna akciová spoločnosť Konštrukta Defence. Slovensko ich Ukrajine dodalo na základe kontraktu na komerčný predaj. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Podpora Ukrajiny je reálna, efektívna a adresná. Dodali sme jej kľúčový a naozaj kvalitný samohybný delostrelecký systém. Dokáže zabezpečiť účinnú paľbu, ktorá v tomto prípade pomôže zachraňovať životy a existenciu nezávislej a suverénnej Ukrajiny,“ uviedol po bezpečnom dodaní húfnic minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Dodal, že medzinárodné spoločenstvo vrátane Slovenska chce pomáhať aj naďalej.

Okrem plnenia zákazky na dodanie ôsmich kusov samohybných húfnic Zuzana v rámci kontraktu na komerčný predaj vyrobí Konštrukta Defence pre Ukrajinu ďalších 16 kusov tohto druhu techniky. Financovať to bude spoločne Dánske kráľovstvo, Nemecká spolková republika a Nórske kráľovstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko