Na hlavný obsah

Podozrení z porušenia férových volieb je viac ako pri parlamentných

V jednej obci namiesto voličov volila členka komisie.

Podozrení z porušenia férových volieb je viac ako pri parlamentných
Volebná urna. Foto: TASR

Prvé podozrenia z korupcie pribúdali už niekoľko dní pred začatím spojených komunálnych a samosprávnych volieb. Národná kriminálna agentúra (NAKA) vzniesla obvinenie voči jednej osobe za prečin volebnej korupcie v obci Roštár v rožňavskom okrese.

Niekoľko dní na to vyšetrovala polícia chýbajúcu desatinu potrebných volebných lístkov v obci Jasov. A v Dolných Semerovciach spolu s voličmi chodila krúžkovať členka komisie. Podobných prípadov nahlásili počas volebnej soboty viac než 180.

Téme sa v Rádiožurnale na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová

V Zlatých Klasoch v Nitrianskom kraji polícia prešetruje zvážanie voličov do volebnej miestnosti. V neďalekých Dolných Semerovciach namiesto voličov volila komisia. „Jedna osoba mala v obci Dolné Semerovce priviesť do volebnej miestnosti postupne viacero osôb a asistovať im pri hlasovaní. Prípad si prevzala vyšetrovateľka, ktorá koná vo veci trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb,“ vysvetlila trnavská policajná hovorkyňa Zlatica Antalová.

Dokopy malo ísť približne o stovku voličov.

V Prešove bolo niekoľko metrov od volebnej miestnosti odparkované auto s fotografiou jedného z kandidátov. Políciu na to upozornil jeden z voličov.

Podľa viceprezidenta Policajného zboru Damiána Imreho v sobotu (29. 10.) len do 20.00 h nahlásili ľudia viac ako 180 podozrení porušenia férových volieb. „Keď to porovnáme s poslednými voľbami do národnej rady, tam sme mali len 91 podnetov,“ poznamenal.

Šéfka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová dodala, že nielen štátna komisia, ale aj odbor volieb sa na svojej infolinke zaoberal množstvom podaní, ktoré smerovali najmä k poriadku vo volebnej miestnosti či prístupu volebných komisií k voličom.

Na priebeh volieb dozeralo viac ako 4 300 policajtov. Viaceré prípady následne preverovala Národná kriminálna agentúra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál