Na hlavný obsah

Rusko vetovalo rezolúciu BR OSN žiadajúcu odsúdenie referend na Ukrajine

Návrh rezolúcie predložili Spojené štáty a Albánsko.

Rusko vetovalo rezolúciu BR OSN žiadajúcu odsúdenie referend na Ukrajine
Hlasovanie o rezolúcii BR OSN žiadajúcej odsúdenie referend na Ukrajine v sídle OSN v New Yorku. Foto: TASR/AP

Rusko v piatok (30. 9.)v Bezpečnostnej rade (BR) OSN vetovalo rezolúciu, ktorá anexiu štyroch ukrajinských regiónov odsudzuje ako porušenie medzinárodného práva. Informujú o tom tlačové agentúry.

Návrh rezolúcie predložili Spojené štáty a Albánsko. Text, ktorý vyzýval Rusko k okamžitému stiahnutiu z Ukrajiny, podporilo desať z 15 členov BR OSN. Štyri krajiny sa zdržali: Čína, India, Brazília a Gabon.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja hlasovanie o návrhu rezolúcie označil za provokáciu a otvorene nepriateľský akt.

Agentúra DPA píše, že sa očakáva, že text v tejto alebo podobnej forme v najbližších dňoch predložia na hlasovanie Valnému zhromaždeniu OSN.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok podpísal zmluvy o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Ruskej federácii.

Kišida odsúdil anexiu ukrajinských území

Japonský premiér Fumio Kišida v piatkovom telefonáte s ukrajinským prezidentom  prezidentom Volodymyrom Zelenským odsúdil ruskú anexiu okupovaných častí Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AP.

„Povedal som mu, že proces, ktorý Rusko nazvalo referendami, a jeho anexia častí Ukrajiny by nikdy nemali byť akceptované a že ich dôrazne odsudzujem,“ uviedol Kišida po telefonáte.

Kišida počas 30-minútového rozhovoru Zelenského ubezpečil, že Japonsko je odhodlané spolupracovať s ostatnými členmi skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) a širším medzinárodným spoločenstvom pri ďalšej podpore Ukrajiny. Zároveň uviedol, že Tokio plánuje rozšíriť sankcie proti Rusku.

Japonsko bude budúci rok hostiť stretnutie lídrov skupiny G7. Kišida pri tejto príležitosti Zelenskému prezradil, že plánuje navrhnúť, aby tieto krajiny uvalili voči Rusku prísne sankcie. Taktiež spomenul, že chce viesť diskusiu o obnove Ukrajiny.

Opätovné otvorenie veľvyslanectva v Kyjeve?

Japonský premiér uviedol aj to, že Tokio zvažuje opätovné otvorenie veľvyslanectva v Kyjeve. Japonsko svoju ambasádu v ukrajinskej metropole zatvorilo v marci, kedy sa ruská agresia stupňovala. Časť operácií veľvyslanectva sa však presunula do Ľvova na západe Ukrajiny.

Ako poznamenala AP, Japonsko úzko spolupracuje s ostatnými členmi skupiny G7 a európskymi krajinami pri uvaľovaní sankcií na Rusko v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajine. Najnovšie zakázalo vývoz materiálov, ktoré by Rusko mohlo použiť na výrobu chemických zbraní.

Soul neuznáva ruskú anexiu

Južná Kórea taktiež neuznáva výsledky Moskvou organizovaných hlasovaní v štyroch okupovaných oblastiach Ukrajiny a ich následnú anexiu Ruskom. Vyhlásil to v sobotu (1. 10.) podľa agentúry Reuters hovorca juhokórejského ministerstva zahraničia.

„Ukrajinská suverenita, územná celistvosť a nezávislosť musia byť chránené. Ruskú inváziu na Ukrajinu silno odsudzujeme ako porušenie Charty Spojených národov,“ uviedol hovorca.

Turecko rozhodnutie Ruska neakceptuje

Rozhodnutie Ruska anektovať Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú oblasť Ukrajiny Turecko neakceptuje, uviedli médiá s odvolaním sa na vyhlásenie tureckého ministerstva zahraničia.

Turecko neuznalo ruskú anexiu Krymu na základe nelegitímneho referenda, konaného v roku 2014, a zakaždým zdôrazňovalo svoju pevnú podporu územnej celistvosti, nezávislosti a zvrchovanosti Ukrajiny, uviedla turecká diplomacia.

„V súlade s týmto postojom, ktorý sme zaujali v roku 2014, odmietame ruské rozhodnutie anektovať Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú oblasť Ukrajiny. Turecko nemôže akceptovať toto rozhodnutie, ktoré je vážnym porušením platných zásad medzinárodného práva,“ pokračovala.

Ankara zároveň znovu vystúpila za ukončenie vojny na Ukrajine spravodlivým mierom. Ten dosiahnu rokovaním.

Postoj v Taliansku

Po predsedníčke postfašistickej strany Bratia Talianska (FdI) a potenciálnej premiérke Giorgii Meloniovej odsúdili anexiu štyroch ukrajinských regiónov Ruskom aj jej dvaja možní koaliční partneri — Liga exministra vnútra Mattea Salviniho a pravicová konzervatívna strana Taliansko vpred (FI) viacnásobného premiéra Silvia Berlusconiho. Obaja sú pritom známi úzkymi vzťahmi s Moskvou.

„Liga rozhodne odsudzuje každú agresiu, anexiu a hrozby jadrovými zbraňami. Budúca talianska vláda sa bude musieť spolu s demokraciami a západnými silami s ešte väčším odhodlaním zasadzovať za mier a odzbrojenie,“ zdôraznil Salvini.

Podľa bývalého šéfa Európskeho parlamentu a podpredsedu FI Antonia Tajaniho je „táto anexia výsledkom referenda, ktoré odsúdilo celé medzinárodné spoločenstvo a ktoré nemôže uznať žiadny demokratický štát“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet