Na hlavný obsah

Ukrajinské úrady vyzývajú obyvateľov, aby šetrili elektrinou

Ruské útoky spôsobili škody energetickému systému.

Ukrajinské úrady vyzývajú obyvateľov, aby šetrili elektrinou
Zdravotník uteká okolo horiaceho auta po ruskom raketovom útoku v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ukrajinské úrady po ruských útokoch vyzývajú obyvateľov, aby obmedzili používanie elektrických spotrebičov. Úrady zároveň potvrdili, že pondelkové (10. 10.) rozsiahle ruské raketové útoky naprieč krajinou spôsobili značné škody energetickému systému. Informuje o tom BBC.

Podľa Štátnej služby pre mimoriadne udalosti (DSNS) ruské útoky zasiahli kritickú, predovšetkým energetickú infraštruktúru vo ôsmich regiónoch a v Kyjeve, kde vypuklo vyše 30 požiarov.

„Prosba všetkým obyvateľom Ukrajiny! Od 17:00 do 22:00 večer čo najviac znížte spotrebu elektriny, aby sme tieto dočasné ťažkosti spoločne zvládli,“ napísal na platforme telegram zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko.

Predseda parlamentného výboru pre energetiku Andrij Herus uviedol, že „pre ukrajinský energetický sektor to bude jeden z najťažších večerov.“ Odvolal sa na večernú špičku, ktorá podľa neho do veľkej miery súvisí so spotrebou elektriny v domácnostiach.

Viceprimátor mesta Ľvov uviedol, že 90 % mesta je bez elektrickej energie. Nejazdia preto električky ani trolejbusy. Mesto zvýšilo počet autobusov. Dodal, že v meste nie je k dispozícii teplá voda a dochádza tam k poruchám mobilného telefónneho spojenia. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet