Na hlavný obsah

V Dolnom Sasku zvíťazili sociálni demokrati

Vládnuť budú pravdepodobne so Zelenými.

V Dolnom Sasku zvíťazili sociálni demokrati
Sociálni demokrati oslavujú víťazstvo vo voľbách do krajinského snemu. Foto: Twitter/Reuters

Nedeľnajšie voľby v severonemeckom Dolnom Sasku jasne vyhrala sociálna demokracia (SPD) tamojšieho premiéra Stephana Weila, ktorá po sčítaní takmer všetkých okrskov získala 33,3 % hlasov. Volebný úspech oslavujú tiež Zelení, s ktorými chce Weil zostaviť vládu, a protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD).

K porazeným, naopak, patrí konzervatívna Kresťanskodemokratická únia (CDU), ktorá mieri do opozície, a liberálni slobodní demokrati (FDP), ktorí sa do krajinského snemu podľa všetkého nedostanú.

Zelení, ktorí o vstup do vlády stoja, dostali podľa takmer konečných výsledkov 14,6 % hlasov. To je najvyšší zisk, aký si strana v tejto spolkovej krajine doteraz pripísala. Rekord zaznamenala aj AfD s 10,9 % hlasov.

Za konzervatívcov, ktorí boli doteraz koaličným partnerom SPD, hlasovalo 28,2 % voličov. Stranu čaká odchod do opozície, keďže Zelení dávajú prednosť vláde so sociálnymi demokratmi.

S AfD potom CDU rovnako ako ostatné parlamentné strany spoluprácu odmieta, keďže ju označuje ako krajne pravicovú. Krajinský šéf CDU a doterajší vicepremiér Bernd Althusmann už porážku uznal a oznámil, že svoju stranícku funkciu dáva k dispozícii.

Liberáli, ktorým prieskumy sľubovali tesné prekročenie päťpercentnej hranice, zostanú mimo regionálneho parlamentu. Takmer konečné výsledky im prisudzujú 4,7 % hlasov.

Volebná účasť bola 60,4 %, čo bolo menej ako pred piatimi rokmi, keď hlasovalo 63,1 % voličov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet