Na hlavný obsah

Vláda nedopustí, aby slovenská ekonomika skolabovala v dôsledku energetickej krízy

Ak nepríde pomoc z Bruselu, Slovensko má plán B.

Vláda nedopustí, aby slovenská ekonomika skolabovala v dôsledku energetickej krízy
Premiér Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Vláda SR nedopustí, aby slovenská ekonomika skolabovala v dôsledku energetickej krízy. V sobotu (1. 10.) to povedal Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Ak EÚ Slovensku nepomôže uvoľnením nevyčerpaných eurofondov alebo dobrovoľným prerozdelením výnosov z mimoriadneho zdanenia ziskov energetických spoločností, pripomína, že Slovensko má plán B v prípade.

Ten predstavuje ponechanie energie vyrobenej na Slovensku podnikateľom a občanom namiesto jej predaja ďalej. Takéto rozhodnutie by však ovplyvnilo aj iné štáty.

Pripomenul tiež, že z prijatých opatrení na riešenie energetickej krízy ministrami EÚ Slovensko nebude ťažiť, preto ich považuje za nedostatočné.

­„Ideme čeliť najväčšej kríze od druhej svetovej vojny,“ ozrejmil. Slovensko sa môže dohodnúť na dobrovoľnom prerozdelení výnosov z mimoriadneho zdanenia.

Nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi pri telefonáte predstavil dve možnosti. „Buď budú schopní zdaniť firmy na svojom trhu a pošlú späť Slovensku nadmerný profit, alebo im elektrinu nebudeme môcť dodať,“ vysvetlil.

Vláda má zastropované ceny do konca roka a na budúci rok ich zastropuje tak, aby to výrazným spôsobom nezaťažovalo rozpočet rodín, informoval premiér. Ak bude vidno, že to nezvládajú, štát im podľa jeho slov pomôže. Pomoc pre podnikateľov vidí v stropoch podľa odberu energie.

Odvolávanie Matoviča

Premiér sa vyjadril aj k odvolávaniu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). To podľa neho vôbec nemalo byť a je zbytočné. Za dôležité teraz pokladá riešiť skutočné problémy Slovenska – previesť občanov cez energetickú krízu. Politické bitky by podľa neho mali nasledovať až potom.  

Prácu novinárov podľa neho treba chrániť. „Novinári sú strážcami demokracie, musia byť slobodní, ale s tým ide aj zodpovednosť,“ dodal.

Podávanie hromadných výpovedí lekárov Heger nepovažuje za férové. Pripomenul vyše miliardu eur z plánu obnovy na infraštruktúru , skokové zvýšenie platov zdravotníkom, lekárom aj zdravotným sestrám a každoročné ocenenie v podobe príplatkov. Zdravotníctvo podľa neho možno nevidí všetku prácu, ktorú súčasná vláda spravila.

Podľa Hegera nepríde ku zatvoreniu škôl 17. novembra. „Ich nároky na energie dofinancujeme“ Po vymenovaní nového ministra zvolá stretnutie aj so Slovenskou konferenciou rektorov ohľadom pánu „akým spôsobom ich cez energetickú krízu previezť“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika