Na hlavný obsah

Vo veku 90 rokov zomrela americká country speváčka Loretta Lynnová

Písala si vlastné texty.

Vo veku 90 rokov zomrela americká country speváčka Loretta Lynnová
Na snímke už zosnulá americká country speváčka Loretta Lynnová, Foto: profimedia.sk

Vo veku 90 rokov zomrela v utorok (4. 10.) ráno miestneho času americká country speváčka Loretta Lynnová. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na americké médiá.

Podľa vyhlásenia speváčkinej rodiny, ktoré získali noviny Los Angeles Times, zomrela v spánku na svojom ranči v Hurricane Mills v štáte Tennessee.

Ako píše agentúra Reuters, Loretta Lynnová si v 60. a 70. rokoch vytvorila vo svete country hudby, v ktorom vtedy dominovali najmä muži, pozíciu feministky, ktorá si písala aj vlastné texty.

V nich využívala skúsenosti zo svojho 50 rokov trvajúceho manželstva, keď spievala o nerovnostiach vo vzťahoch medzi mužmi a ženami či o sexuálnej slobode, ktorú ženám priniesla antikoncepcia.

Vydala sa ako pätnásťročná

Podľa agentúry AP sa Lynnová vydala za 23-ročného Olivera Lynna, keď mala len 15 rokov. Do svojich 18. narodenín porodila štyri deti. Neskôr sa manželskému páru narodili aj dvojičky. V 50. rokoch sa presťahovali do štátu Washington, kde začala jej hudobná kariéra prekvitať.

Založila si vlastnú kapelu Loretta and the Trailblazers a v roku 1960 vydala svoju prvú nahrávku – „I’m a Honky Tonk Girl“.

Lynnová sa stala držiteľkou troch cien Grammy. Jednu získala v roku 1971 za pieseň „After the Fire Is Gone“. Tú naspievala spoločne so svojím dlhoročným duetovým partnerom Conwayom Twittym.

Ďalšie dve ceny Grammy dostala v roku 2004 za prácu na albume „Van Lear Rose“. Ten vznikol v spolupráci s hudobníkom Jackom Whiteom zo skupiny The White Stripes.

Lynnovej autobiografická kniha „Coal Miner’s Daughter“, ktorá vyšla v roku 1976, sa dostala na zoznam bestsellerov novín The New York Times.

V máji 2017 speváčka utrpela cievnu mozgovú príhodu a v januári 2018 si zlomila bedrový kĺb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet