Na hlavný obsah

Dni plné zliav striedajú dobré skutky

Slovensko sa do iniciatívy tzv. darovacieho utorka zapája už šiesty rok.

Dni plné zliav striedajú dobré skutky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Celý svet oslavuje deň štedrosti a dobrých skutkov. Tzv. darovací utorok by mal vyvážiť nákupné dni plné zliav. Slovensko sa do celosvetovej iniciatívy zapája šiesty rok.

Darovací utorok je vo svete známy ako Giving Tuesday. Reaguje na zľavový ošiaľ posledných dní a pripomína, že naozajstné hodnoty v lacnom nakupovaní nenájdeme.

„Giving Tuesday je sviatok darovania, nezištnosti a dobrých skutkov. Je to deň, kedy si na celom svete pripomíname, že dobro ešte stále existuje,“ povedala Veronika Šoltinská z nadácie Pontis.

Vznikajú rôzne finančné zbierky, zbierky oblečenia, hračiek či potravín pre tých, ktorí si ich nemôžu dovoliť. Spájajú sa neziskové organizácie, podnikatelia a tisíce dobrovoľníkov v 50 mestách a obciach.

Darovací utorok sa za desať rokov, odkedy vznikol v USA, preniesol do 150 krajín sveta. Oslavuje sa síce iba jeden deň, no má byť impulzom na to, aby sa dobro šírilo celý rok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nejde iba o materiálne veci, darovať sa dá napríklad čas, pozornosť alebo akýkoľvek dobrý skutok. Zavolať niekomu, koho sme dlho nepočuli, upratať pred činžiakom, pomôcť susedovi s nákupom, či darovať krv.

Aj malý skutok môže byť základom veľkej radosti a pomoci. Heslom tohtoročného sviatku darovania je „Urob dobrý skutok aj ty a sleduj, čo sa stane!“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko