Na hlavný obsah

EÚ pre napätie okolo registračných značiek odložila zrušenie víz pre Kosovo

Prerokovanie záležitosti predsedníctvo stiahlo z programu.

EÚ pre napätie okolo registračných značiek odložila zrušenie víz pre Kosovo
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Pre súčasné napätie medzi Prištinou a Belehradom vo veci registračných značiek odložila Európska únia schválenie textu o zrušení víz pre kosovských občanov. Informovala o tom stanica RFE /RL, podľa ktorej české predsedníctvo v EÚ stiahlo prerokovanie tejto záležitosti z programu stredajšieho (23. 11.) rokovania veľvyslancov členských krajín.

Podľa kosovskej verejnoprávnej stanice RTK je to prvýkrát, keď Brusel otázku vízovej liberalizácie spojil s procesom normalizácie vzťahov medzi Kosovom a Srbskom. Európska komisia predtým potvrdila, že Priština všetky stanovené požiadavky v otázke vízovej liberalizácie splnila.

České predsedníctvo v liste adresovanom členským krajinám oznámilo, že text dohody o vízovej liberalizácii pre Kosovo sa v stredu prerokúvať nebude. Zaradilo ho na program schôdze veľvyslancov 30. novembra. 

„Pre politické dianie na severe Kosova by nebolo ideálne nechávať tento bod na programe dňa,“ uvádza sa v liste, ktorý má RFE / RL k dispozícii.

Podľa pôvodného návrhu textu malo zrušenie vízového režimu nadobudnúť účinnosť vo chvíli, keď bude v Kosove úplne funkčný informačný systém pre registráciu záujemcov o vstup do EÚ. To je najdlhšie do 1. januára 2024.

České predsedníctvo v EÚ oznámilo , že v súvislosti s liberalizáciou víz pre Kosovo naďalej pracuje s dátumom 1. januára 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet