Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Americkí futbalisti remizovali vo svojom prvom zápase

Hrali s Walesom.

MS vo futbale 2022: Americkí futbalisti remizovali vo svojom prvom zápase
Futbalista Spojených štátov Tim Weah (vľavo). Foto: TASR/AP

Americkí futbalisti remizovali vo svojom prvom zápase na 22. majstrovstvách sveta v Al Rajáne s Walesom 1:1. Hráči USA sa v pondelkovom (21. 11.) stretnutí B-skupiny dostali do vedenia po góle Timothyho Weaha v 36. min, no v 82. minúte Gareth Bale z pokutového kopu vyrovnal.

„Draci“ čakali na štart na svetovom šampionáte 64 rokov. Walesania sa vo svojej histórii prebojovali len na jediné MS a to vo Švédsku (1958), kde postúpili po troch remízach v základnej skupine do štvrťfinále.

V ňom podľahli 0:1 neskorším šampiónom z Brazílie po zakončení Pelého pre ktorého to bol prvý šampionátový gól v kariére. Ani na piaty pokus sa tak nedočkali na svetovom šampionáte víťazstva. Ďalšiu šancu budú mať v piatok 25. novembra, keď sú na programe stretnutia druhého kola B-skupiny. Wales hrá s Iránom v Al Rajáne (11.00 h) a Angličania s  USA v Al Chore (20.00 h).

Američania zahrozili ako prví v 9. minúte zápasu, keď Timothy Weah centroval do šestnástky a Joe Rodon si mohol dať vlastný gól, no brankár Wayne Hennessey loptu vyrazil. Z druhej strany prenikol do vápna Antonee Robinson a po jeho prihrávke sa dostal do šance Josh Sargent, ale trafil len do konštrukcie brány.

Reprezentanti USA boli naďalej aktívni a v 36. minúte sa dostali do vedenia 1:0, keď sa Christian Pulisic dostal k lopte v strede ihriska, potiahol ju a vysunul Weaha, ktorý nezaváhal. Wales sa počas prvého polčasu vôbec nevedel presadiť a ani po rohovom kope Harryho Wilsona neohrozil bránku Matta Turnera.

Oživenie hry

Pred začiatkom druhej časti sa dostal na ihrisko Kiefer Moore, ktorý vystriedal Daniela Jamesa a pomohol oživiť hru „drakov„. Ben Davies mal v 64. minúte dovtedy najväčšiu šancu Walesu, no jeho hlavičku vytesnil Turner mimo bránu. Po následnom rohu mohol skórovať striedajúci Moore, no z výskoku netrafil medzi tri žrde.

V 81. minúte však Tim Ream fauloval v šestnástke Garetha Balea, ktorý ponúknutý pokutový kop premenil a vyrovnal na 1:1. Brennan Johnson mohol otočiť skóre v prospech Walesu, keď sa dostal do úniku, ale jeho strelu chytil americký brankár Turner. Stav už nezmenilo ani deväťminútové nadstavenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport