Na hlavný obsah

Francúzsko deportuje najmenej 44 zachránených migrantov

Ďalšie žiadosti o azyl sa ešte skúmajú.

Francúzsko deportuje najmenej 44 zachránených migrantov
Niektorí z migrantov zachránených z mora na palube humanitárnej lode Ocean Viking, ktorá sa plaví po Stredozemnom mori. Foto: AP Photo/Vincenzo Circosta

Francúzsko deportuje 44 z celkovo 234 migrantov zachránených v Stredozemnom mori, ktorým zamietlo žiadosti o azyl. V utorok (15. 11.) to oznámil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin, píše agentúra AFP.

Darmanin vo svojom prejave v parlamente uviedol, že neúspešných žiadateľov o azyl deportujú „hneď, ako to ich zdravotný stav dovolí“. Dodal, že počet deportovaných sa môže ešte zvýšiť, keďže ďalšie žiadosti o azyl sa ešte skúmajú.

Talianska krajne pravicová vláda vedená premiérkou Giorgiou Meloniovou odmietla povoliť lodi Ocean Viking zachraňujúcej migrantov vylodiť sa na Sicílii. Loď napokon v piatok (11. 11.) zakotvila vo francúzskom prístavnom meste Toulon.

Situácia vyvolala diplomatický spor o to, ako riešiť prílev tisícov migrantov, ktorí sa každý rok snažia dostať do Európy zo severnej Afriky.

Francúzsko sa v reakcii na postoj Ríma rozhodlo pozastaviť plánované prijatie 3 500 utečencov, ktorí sú momentálne v Taliansku, pričom Francúzsko ich malo prijať v súlade s európskou dohodou o prerozdelení migrantov. Paríž zároveň vyzval Nemecko aj ďalšie štáty EÚ, aby urobili to isté.

Podľa Talianska by migrantom, ktorí sa snažia dostať z Afriky do Európy, mali solidárne poskytnúť útočisko aj iné krajiny EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet