Na hlavný obsah

V Toulone zakotvila loď Ocean Viking s 234 migrantmi na palube

Medzi nimi je aj 57 detí.

V Toulone zakotvila loď Ocean Viking s 234 migrantmi na palube
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Francesco Rocca

Záchranárska loď Ocean Viking s 234 migrantmi na palube zakotvila v piatok (11. 11.) ráno v prístave francúzskeho mesta Toulon. Informoval o tom tamojší úrad pre námornú dopravu. Ide o plavidlo, ktorému Taliansko nepovolilo zakotviť v jednom zo svojich prístavov. Informovala o tom agentúra AFP.

Loď Ocean Viking, ktorú prevádzkuje francúzska organizácia SOS Méditerranée, čakala na mori na pridelenie prístavu takmer tri týždne. Na palube má aj 57 detí.

Agentúra AFP pripomína, že Francúzsko predtým nepovolilo zakotvenie záchranárskych lodí s migrantmi pri svojom pobreží. Tentoraz sa však rozhodlo inak, pretože talianske úrady tomuto plavidlu neumožnili zakotviť na Sicílii.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin vo štvrtok (10. 11.) povedal, že za migrantov je v súlade s právnymi predpismi Európskej únie zodpovedné Taliansko. Povolenie na zakotvenie lode v Toulone je podľa neho „výnimočným opatrením“, ktoré nepredurčuje budúce kroky.

Darmanin tiež uviedol, že prístup Talianska je „nepochopiteľný“ a bude mať vážne dôsledky pre vzťahy Talianska s Francúzskom a EÚ ako celkom.

Postup talianskych úradov voči migrantom z lode Ocean Viking kritizovala v stredu (8. 11.) aj Európska komisia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet