Na hlavný obsah

NAKA znovu obvinila guvernéra NBS Petra Kažimíra z korupcie

Ide o rovnaký skutok, pre ktorý jeho stíhanie zrušil generálny prokurátor podľa paragrafu 363.

NAKA znovu obvinila guvernéra NBS Petra Kažimíra z korupcie
Na snímke guvernér NBS Peter Kažimír. Foto: TASR

Národná kriminálna agentúra (NAKA) znovu obvinila bývalého ministra financií a súčasného guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra z korupcie. Informoval o tom Denník N. Zároveň pripomína, že ide o ten istý skutok, pre ktorý jeho stíhanie zrušil generálny prokurátor Maroš Žilinka podľa paragrafu 363.

„Toto vznesenie považujeme za nerešpektovanie rozhodnutia generálneho prokurátora, ktorý zrušil pôvodné obvinenie,“ reagoval pre právny zástupca Kažimíra Ondrej Mularčík. „Pán guvernér sa necíti byť vinný, v lehote podá sťažnosť proti uzneseniu,“ doplnil.

Kažimíra 12. októbra obvinil Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Čelil obvineniu z podplácania. Generálny prokurátor Maroš Žilinka toto obvinenie v júni zrušil. Využil na to mimoriadny opravný prostriedok, teda takzvaný paragraf 363.

Prvý námestník generálnej prokuratúry Jozef Kandera uviedol, že v prípade Kažimírovho obvinenia došlo k porušeniu zákona, teda neboli splnené zákonné podmienky.

Poukázal tiež na to, že proti Kažimírovi vypovedal iba jeden priamy svedok, a to bývalý šéf finančnej správy František Imrecze. GP spochybnila aj Imreczeho výpovede, v ktorých došlo k rozporuplným tvrdeniam.

Bývalý minister financií tvrdil, že sa „necíti byť vinný zo žiadneho trestného činu“ a zároveň je podľa neho skutkový stav v uznesení nepravdivý a v samotnom odôvodnení chýbajú potvrdzujúce dôkazy.

Šeliga vyzval Kažimíra na odstúpenie

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) vyzval Petra Kažimíra na odstúpenie z postu guvernére NBS. „K obvineniu sa nebudem vyjadrovať, pretože platí prezumpcia neviny. Hovorím to však dlhodobo, odstúpiť by mal, pretože nevie dôveryhodne vysvetliť svoje majetky. Ako nadobudol luxusnú vilu v Bratislave – Starom meste?“ Napísal Šeliga na sociálnej sieti.

Kažimírovo pôsobenie ako guvernéra NBS a zástupcu Slovenska v Európskej centrálnej banke je poškodzovaním dobrého mena našej krajiny, dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko