Na hlavný obsah

Nový odvod z nadmerných príjmov pre výrobcov elektriny čelí kritike

Nespokojní sú aj zelení výrobcovia energie.

Nový odvod z nadmerných príjmov pre výrobcov elektriny čelí kritike
Na snímke jadrová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach. Foto: TASR

Parlament bude v najbližších dňoch hlasovať o novom odvode z nadmerných príjmov pre výrobcov elektriny. Postupuje tak na základe nariadenia Rady EÚ ešte z októbra tohto roka.

Slovenská vláda navrhuje, že firmám zdaní 90-percentnou sadzbou všetko nad strop, ktorý má byť niekde medzi 50 a 250 eurami. Odborníci kritizujú, že novela presne nedefinuje, aký strop bude platiť pre jednotlivé typy elektrární. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Hoci nariadenie Európskej únie je známe od októbra, slovenská vláda o tom rokovala iba tento týždeň v pondelok (28. 11.). V utorok (29. 11.) novelu predstavil na hospodárskom výbore minister Karel Hirman, pričom už vo štvrtok (1. 12.) o nej budú rokovať v parlamente – v skrátenom legislatívnom konaní.

„Uplynulé týždne a dni sme strávili veľmi intenzívnou komunikáciou s dodávateľmi tepla a Úradom pre reguláciu sieťových odvetví tak, aby sme vytvorili legislatívnu cestu, ktorá umožní stanoviť cenu tepla a mieru zvýšenia cien tepla plošným spôsobom s nejakou maximálnou hranicou,“ vysvetlil Hirman.

Nespokojní sú aj zelení výrobcovia energie

Problematické však je, že novela nedefinuje presne presný strop, ktorý bude platiť pre jednotlivé typy elektrární. Zatiaľ je v jej návrhu rozmedzie od 50 do 250 eur. Slovenské elektrárne však tvrdia, že môže dôjsť k porušeniu memoranda so štátom v závislosti od toho, aké cenové stropy príjmu.

„Obávam sa, že práve pre Slovenské elektrárne by toto mohlo byť likvidačné. Žiadny zákon nemôže viesť k tomu, aby zlikvidoval nejakú spoločnosť. Nemôžeme ísť ani proti legislatíve, ani proti nariadeniam, či trhu samotnému,“ upozorňuje opozičný poslanec Karol Galek (SaS).

Kritiku k zneniu zákona vyslovil aj šéf hospodárskeho výboru Peter Kremský z vládneho OĽANO. Analytik z energie-portálu Radovan Potočár pripomína, že na, rozdiel od Slovenska. v Českej republike to riešili ešte začiatkom novembra a cenové stropy pre jednotlivých výrobcov energie u nich určuje už samotný zákon. Na Slovensku to určí nariadenie vlády.

„Problémom je, že toto nariadenie sa môže v priebehu času meniť. To z pohľadu výrobcov elektriny vytvára neistotu, keďže nebudú mať zákonom garantované, ako konkrétne bude nastavený ich cenový strop,“ skonštatoval Potočár.

Nespokojní sú aj zelení výrobcovia energie. Slovenská asociácia fotovoltiky a obnoviteľných zdrojov hovorí, že vláda nevylúčila z príjmových stropov mnohých zelených výrobcov, ktorí dostávajú podporu formou garantovaných výkupných cien. Pritom európske nariadenie to odporúča.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál