Na hlavný obsah

Pediatrov je na Slovensku málo, nestíhajú robiť preventívne prehliadky

Problém už tlmočili aj príslušnému rezortu.

Detskí lekári nemajú čas na preventívne prehliadky. Je ich málo, čakárne sú plné a prednosť majú akútne stavy. Kontroly detí sa tak presúvajú. Problém už tlmočili aj ministerstvu.

Na Slovensku máme niečo vyše 1000 pediatrov, až polovica má dôchodkový vek. Optimálny počet je 1 100 detských pacientov na jedného pediatra. V praxi ich však často majú až dvojnásobok.

„Lekár sa musí postarať o také množstvo detí, tak musí selektovať a priorizovať, čo je podstatné. Najdôležitejšie je postarať sa o choré deti, akútne stavy a potom, samozrejme, o tie malé bábätká, kde prevencia je naozaj akútnou zdravotnou starostlivosťou,“ avizuje hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre deti a dorast Elena Prokopová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Do 18 mesiacov by pri tom dieťa malo absolvovať až deväť preventívnych prehliadok, po treťom roku už prichádza na prevenciu každé dva roky.

Lekári však – predovšetkým v neskoršom veku – zápasia nielen s vlastnými kapacitami, ale aj nárokmi rodičov.

Pediatri teda navrhli zmenu zákona, aby sa rozšírilo časové obdobie, kedy sa môže ísť na preventívnu prehliadku.

„Čiže napríklad keď máte preventívnu prehliadku v 11. roku života, tak pediater môže vykonať od veku 10 rokov a jeden deň až 2 mesiace po 11. roku života. V tom novom návrhu je až do 12 roku života,“ dodala Prokopová.

V rámci reformy ambulantnej starostlivosti tiež pediatri navrhujú, aby mohla preventívnu prehliadku robiť aj kvalifikovaná zdravotná sestra.

Detskí lekári sa na návrhu zhodli, aj v zahraničí už sestry robia niektoré úkony, ktoré sú súčasťou preventívnych prehliadok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko