Na hlavný obsah

Súd EÚ zamietol žalobu Rakúska proti investičnej pomoci Maďarska

Tá sa týka výstavby nových reaktorov v jadrovej elektrárni Paks.

Súd EÚ zamietol žalobu Rakúska proti investičnej pomoci Maďarska
Na snímke maďarská jadrová elektráreň Paks. Foto: nuclear.sk

Všeobecný súd EÚ v stredu (30. 11.) zamietol žalobu podanú Rakúskom, ktoré napadlo investičnú pomoc maďarskej vlády pre výstavbu nových reaktorov v jadrovej elektrárni Paks. To schválila aj Európska komisia (EK).

Nejde o rozpor s právom Únie

Všeobecný súd vysvetlil, že hospodárska činnosť podporovaná maďarskou investičnou pomocou je zlučiteľná s právom Únie.

Aj to, že rozhodnutie Budapešti o zadaní priamej zákazky na výstavbu dvoch nových reaktorov, ktoré predchádzalo spornému opatreniu pomoci, nepredstavuje podmienku neoddeliteľne spojenú s predmetom investičnej pomoci a nebolo v rozpore s právom Únie v oblasti verejného obstarávania.

V druhom rade súd zamietol žalobné dôvody založené na existencii neprimeraného narušenia hospodárskej súťaže a nerovnosti zaobchádzania. Tie mali viesť k vylúčeniu výrobcov obnoviteľnej energie z liberalizovaného vnútorného trhu s elektrickou energiou.

Súd pripomenul, že členské štáty si môžu voľne určiť zloženie svojho energetického mixu. A tiež, že EK nemôže vyžadovať pridelenie štátnych finančných prostriedkov na financovanie alternatívnych zdrojov energie.

Do tretice Všeobecný súd EÚ – po zamietnutí žalobného dôvodu založeného na posilnení alebo vytvorení dominantného postavenia na trhu – rovnako zamietol žalobný dôvod založený na nebezpečenstve pre likviditu maďarského veľkoobchodného trhu s elektrickou energiou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet