Na hlavný obsah

Tohtoročný október bol najteplejší od začiatku meraní, uvádza Copernicus

Teploty boli dva stupne vyššie and dlhodobým priemerom.

Tohtoročný október bol najteplejší od začiatku meraní, uvádza Copernicus
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Európa zažila najteplejší október od začiatku záznamov. Informovala o tom v utorok (8. 11.) európska služba Copernicus. Teploty boli podľa nej o dva stupne vyššie ako dlhodobý priemer za obdobie 1991 až 2020.

Nadpriemerné teploty panovali prakticky na celom kontinente s výnimkou niektorých oblastí Balkánu a časti Holandska. Výrazne teplotne nadpriemerný október zaznamenala služba Copernicus na západe a juhu Európy. 

Podľa mapy zverejnenej službou Copernicus sa októbrové teploty pohybovali vo výrazne nadpriemerných hodnotách aj na väčšine územia Slovenska a Česka s výnimkou časti Moravy a západného Slovenska, kde sa približovali k dlhodobému priemeru.

Na mape sú vyobrazené výkyvy teplôt v Európe v októbri 2022 v porovnaní s dlhodobým priemerom z obdobia 1991 - 2020.
Na mape sú vyobrazené výkyvy teplôt v Európe v októbri 2022 v porovnaní s dlhodobým priemerom z obdobia 1991 – 2020.Foto: Copernicus

Najteplejší október zaregistrovali napríklad Francúzsko, Švajčiarsko, Rakúsko, sever Talianska a rozsiahle časti Španielska. Denné teplotné rekordy však padali na viacerých miestach v Európe.

Vo väčšine Európy v októbri panovalo vlhšie počasie, ako je dlhodobý priemer. Výnimku tvoria južná Európa a Kaukaz, kde sa vyskytol podpriemer zrážok. Predstavitelia služby Copernicus pripomínajú, že aj tohtoročné leto bolo najteplejšie od začiatku meraní.

Mimo Európy bol október znateľne teplejší aj v Kanade či na Sibíri. Naopak podpriemerné teploty panovali v Austrálii, Antarktíde či na ruskom Ďalekom východe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet