Na hlavný obsah

Turecko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,9

Zranilo sa najmenej 68 ľudí.

Turecko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,9
Severozápad Turecka zasiahlo zemetrasenie o sile 5,9 stupňa. Foto: twitter/Aysu

Severozápad Turecka v stredu (23. 11.) zasiahlo zemetrasenie o sile 5,9 stupňa. Zranenia pri ňom utrpelo najmenej 68 ľudí. Agentúre Anadolu to povedal turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca. S odvolaním sa na turecké úrady o tom informovala agentúra Reuters.

Ohnisko otrasov ležalo v hĺbke siedmich kilometrov blízko mesta Gölyaka v tureckej čiernomorskej provincii Düzce. Po prvom údere zemetrasenia, ktorý seizmológovia zaznamenali o 4:08 miestneho času (2:08 SEČ), nasledovalo ešte 18 slabších otrasov.

Istanbulský guvernér Ali Yerlikaya uviedol, že zemetrasenie cítili aj obyvatelia Istanbulu. Otrasy zaznamenali aj ľudia v Izmire alebo v Ankare.

Otrasy spôsobili paniku

V Düzke spôsobili otrasy výpadky prúdu a paniku, ľudia v noci vybiehali z domov von na ulice. Práve pri tom podľa agentúry AP väčšina z nich utrpela zranenia. Niektorí ľudia totiž v snahe dostať sa do bezpečia skákali z okien a balkónov.

Na postihnuté miesta vycestovali záchranári. Guvernér Cevdet Atay oznámil, že školy v provincii Düzce zostanú v stredu zatvorené. Z bezpečnostných dôvodov tiež na mnohých miestach prerušili dodávku elektriny.

V Turecku, ktoré leží na rozhraní niekoľkých litosférických dosiek, sú zemetrasenia pomerne časté. Dva silné otrasy v roku 1999 zabili na severozápade krajiny viac ako 18 000 ľudí. V októbri 2011 zdevastovali otrasy o sile 7,2 stupňa východoturecké mestá Ercis a Van, kde zahynulo vyše 600 ľudí. Pred dvoma rokmi si zemetrasenie v oblasti Izmiru vyžiadalo 116 životov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet