Na hlavný obsah

U väčšiny kresťanov sa začína advent

Prvé stopy adventných bohoslužieb pochádzajú z 5. storočia.

U väčšiny kresťanov sa začína advent
U väčšiny kresťanov sa začína advent – duchovná príprava na vianočné sviatky. Foto: RTVS

U väčšiny kresťanov sa začína advent – duchovná príprava na vianočné sviatky. Prvé stopy adventných bohoslužieb pochádzajú z 5. storočia. Advent v katolíckej a evanjelickej cirkvi trvá 4 týždne. Vyvrcholí v predvečer sviatku narodenia Ježiša Krista, teda na Vianoce.

Advent je pre kresťanov časom radostného očakávania. Veriaci prichádzajúci do jedného z nitrianskych kostolov chcú zostávajúce dni do Vianoc prežiť najmä duchovne.

V katolíckej i v evanjelickej cirkvi kňazi v advente pripomínajú dôležitosť obnovy vzťahu s Bohom a konanie dobrých skutkov.

„Aj v rodinách by sa mali stretávať viac. A to v duchovnej príprave na príchod Ježiša Krista. Sú rôzne pobožnosti. Napríklad dnes je to, že Svätá rodina hľadá príbytok a chodia z domu do domu a v rodinách sa takto stretajú,“ hovorí Štefan Vallo, veľprepošt Kapituly kanonikov v Nitre.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Advent patrí k najkratším obdobiam cirkevného roka. Kým u západných kresťanov trvá 4 týždne, na Východe je to o niečo viac.

V Advente sa v rímskokatolíckych kostoloch veriaci stretávajú na rorátnych omšiach, ráno, ešte za tmy. Ich špecifikom sú zapálené lampáše a starobylé náboženské piesne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko