Na hlavný obsah

V Moskve polícia zadržala dvoch novinárov zo Slobodnej Európy

Od vypuknutia invázie Rusko tvrdo zasahuje proti médiám.

V Moskve polícia zadržala dvoch novinárov zo Slobodnej Európy
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Josef Horázný

V Moskve v pondelok (14. 11.) polícia zadržala dvoch externých spolupracovníkov stanice Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda Jurija Lebedeva a Jelizavetu Movčanovú. Žurnalistov zadržali počas práce, keď kládli ľuďom na ulici otázky, informovala stanica.

Polícii zavolal jeden z ľudí, ktorého novinári na ulicu oslovili. Podľa prvých informácií policajní príslušníci novinárov zadržali s odôvodnením, že treba preveriť ich totožnosť. Za dvojicou sa na oddelenie vydal advokát, ktorý dostal od jedného z tamojších pracovníkov informáciu, že sa polícia chystá oboch novinárov po výsluchu prepustiť.

V posledných mesiacoch ruská polícia opakovane zadržiavala externých spolupracovníkov stanice, čím im prekážala v novinárskej práci, uviedla tiež stanica.

Ruské úrady sa od vpádu na Ukrajinu tento rok vo februári snažia prevziať nad médiami v krajine absolútnu kontrolu napríklad tým, že blokujú weby nezávislých médií alebo stíhajú novinárov. Ide o cenzúru nevídanú od čias Sovietskeho zväzu, uviedla v tohtoročnej analýze slobody tlače na svete organizácia Reportéri bez hraníc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet