Na hlavný obsah

Zadržali osobu zodpovednú za bombový útok v Istanbule

Prípad vyšetrujú ako teroristický čin.

Zadržali osobu zodpovednú za bombový útok v Istanbule
Policajti stoja pri vchode na ulicu, na ktorej došlo v nedeľu (13. 11.) k výbuchu. Foto: ČTK/AP/Emrah Gurel

Turecká polícia zadržala osobu, ktorá v nedeľu (13. 11.) v centre Istanbulu nastražila bombu, pri ktorej výbuchu zahynulo najmenej šesť ľudí.

Pre štátnu tlačovú agentúru Anadolu to v pondelok (14. 11.) povedal turecký minister vnútra Süleyman Soylu. Z útoku zároveň obvinil kurdských militantov. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Príkaz na uskutočnenie útoku bol podľa Soyla vydaný v meste Ajn al-Arab (Kobané) na severe Sýrie, kde turecká armáda v posledných rokoch bojuje proti kurdským Ľudovým obranným jednotkám.

„Vyhodnotili sme, že pokyny na útok prišli z Ajn al-Arab,“ povedal Soylu. Dodal, že osoba, ktorá útočila, prešla do Turecka cez oblasť Afrín na severe Sýrie. Minister tiež pripomenul, že polícia okrem tejto osoby zadržala aj ďalších 21 ľudí.

K explózii došlo v nedeľu popoludní na rušnej pešej zóne na Triede nezávislosti (Istiklal Caddesi). Okrem obetí na životoch si vyžiadala aj vyše 80 zranených. Prípad vyšetrujú ako teroristický čin.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho viceprezident Fuat Oktay predtým uviedli, že útok mohla vykonať žena. Minister vnútra sa k tomu v pondelok zatiaľ nevyjadril.

https://twitter.com/observerdiplo/status/1591830769705844736

„Podľa našich zistení je zodpovedná teroristická organizácia PKK,“ povedal Soylu v zmienke o militantnej organizácii Strana kurdských pracujúcich.

Oblasť Istanbulu, kde nastal výbuch, bola terčom bombových útokov aj v rokoch 2015 až 2016. K útokom vtedy došlo i v Ankare a ďalších tureckých mestách. Väčšinou ich pripísali džihádistickej organizácii Islamský štát a kurdským militantom. O život vtedy prišlo takmer 500 ľudí a viac ako 2 000 osôb utrpelo zranenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet