Na hlavný obsah

Iránska šachistka sa zrejme plánuje usadiť v Španielsku

Zo strachu pred úradmi.

Iránska šachistka sa zrejme plánuje usadiť v Španielsku
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Sárá Chádemová, jedna z najlepšie hodnotených iránskych šachistiek, sa údajne aj s rodinou plánuje usadiť v Španielsku.

Toto rozhodnutie prijala z obavy o svoju bezpečnosť po zverejnení fotografií, ktoré ju zachytávajú, ako na medzinárodnom turnaji v kazašskej Alma-Ate hrá šachovú partiu bez šatky zahaľujúcej vlasy. Informoval o tom v noci na piatok britský denník The Guardian.

Chádemová, ktorá je vo svetovom rebríčku na 804. mieste a v iránskom na 10. mieste, sa po turnaji v Kazachstane neplánovala vrátiť do Iránu zo strachu z odvety úradov. Uviedli dva zdroje pre španielsky denník El País. Namiesto toho sa aj s manželom, filmovým režisérom Ardeširom Ahmadim, a ich malým dieťaťom sťahujú do nemenovaného španielskeho mesta.

Zatiaľ sa nevie, či rodina už získala povolenie na pobyt alebo či plánujú požiadať o azyl. Správa uvádza, že v krajine vlastnia byt. Chádemová nateraz neodpovedala na žiadosť denníka The Guardian o komentár.

Dvadsaťpäťročná šachistka sa stala ďalšou z radu iránskych športovkýň, ktoré sa vzopreli prísnym pravidlám obliekania pre ženy v Iráne.

Chádemová nie je prvou športovkyňou z Iránu, ktorá sa odhodlala vystúpiť na verejnosti bez hidžábu. Viaceré mladé ženy sa však za to následne ospravedlnili, čo viedlo ľudskoprávnych aktivistov k dohadom, že ich k tomu donútili.

Aj námestníčka iránskeho ministra športu v novembri v štátnych médiách uviedla, že niektoré iránske športovkyne sa správali v rozpore s islamskými normami. Potom sa za svoje konanie ospravedlnili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet