Na hlavný obsah

Krajskí prokurátori sa zastali Žilinku, odsúdili urážlivé vyjadrenia politikov

Paragraf 363 považujú za účinný prostriedok.

Krajskí prokurátori sa zastali Žilinku, odsúdili urážlivé vyjadrenia politikov
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR

Krajskí prokurátori považujú za absolútne nevhodné, aby sa politici verejne vyjadrovali dehonestujúcim a urážlivým spôsobom na adresu generálneho prokurátora (GP) Maroša Žilinku z dôvodu nesúhlasu s jeho konaním a rozhodovaním.

Paragraf 363 Trestného poriadku považujú za účinný prostriedok zabezpečenia práv fyzických a právnických osôb v trestnom konaní a dodržiavania zákonnosti v prípravnom konaní. Krajskí prokurátori to uviedli v spoločnom vyhlásení.

„My, krajskí prokurátori všetkých krajských prokuratúr, považujeme za absolútne nevhodné, aby sa politici, najmä poslanci NR SR, verejne v mediálnom priestore vyjadrovali dehonestujúcim a urážlivým spôsobom na adresu ústavného činiteľa, generálneho prokurátora SR, z dôvodu nesúhlasu s jeho konaním a rozhodovaním,“ zdôraznili vo vyhlásení.

Politické komentovanie rozhodnutí GP bez znalosti vyšetrovacieho spisu, len na základe mediálnych informácií, považujú za zavádzajúce a neobjektívne.

„Tieto komentáre vzbudzujú negatívne nálady v spoločnosti. Podnecujú k vulgárnym útokom na osobu GP. Znevažujú prokuratúru a vyvolávajú nedôveru k orgánu činnému v trestnom konaní,“ podotkli. Ani politici by nemali podľa krajských prokurátorov zabúdať na základné pravidlá úcty a slušnosti v komunikácii na verejnosti.

Inštitút paragrafu 363 Trestného poriadku považujú za účinný prostriedok zabezpečenia práv fyzických a právnických osôb v trestnom konaní a dodržiavania zákonnosti v prípravnom konaní.

„Generálny prokurátor je povinný ho využívať s cieľom zabezpečenia dodržiavania základných zásad trestného konania, najmä zásady stíhania, len zo zákonných dôvodov a spôsobom, ktorý ustanovuje zákon,“ dodali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko