Na hlavný obsah

Paragraf 363 sa rušiť nebude, minister spravodlivosti na to nevidí dôvod

Je však ochotný používanie paragrafu upraviť.

Paragraf 363 sa rušiť nebude, minister spravodlivosti na to nevidí dôvod
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Známy paragraf 363 sa rušiť nebude. Minister spravodlivosti Viliam Karas na to nevidí dôvod. Podľa neho je dôležité, aby v právnom štáte fungoval systém bŕzd a protiváh. Je však ochotný používanie paragrafu upraviť.

Po zmenách dlhodobo volajú viacerí parlamentní poslanci aj mimovládne organizácie. Kritizujú najmä to, že závažné korupčné obvinenia sa nedostávajú pred súd. Strana Za ľudí zároveň žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby voči generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi zakročila.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Vladimír Pčolinský, Jaroslav Haščák a najnovšie aj Robert Fico či Robert Kaliňák. Vo viacerých prípadoch rozhodla generálna prokuratúra paragrafom 363 o zrušení obvinenia tesne pred podaním obžaloby.

V strane Za ľudí si preto myslia, že šéf prokuratúry zneužíva svoje postavenie. Líderka strany Veronika Remišová uviedla, že by „prezidentka mala začať disciplinárne konanie vzhľadom na mnohé prešľapy“. Spomenula pri tom napríklad prípad únosu vietnamského občana.

Z kancelárie prezidentky odkázali, že k téme sa nateraz nebudú vyjadrovať. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) však pripomína, že rozhodnutia súdov či iných orgánov treba akceptovať. „Máloktoré rozhodnutie orgánu sa bude páčiť všetkým zúčastneným stranám,“ uviedol.

Práve jeho stranícky šéf Boris Kollár (Sme rodina) je dlhodobo proti akýmkoľvek zásahom do kompetencií generálneho prokurátora. Viacerí parlamentní poslanci napriek tomu žiadajú zmeny.

Minister spravodlivosti je naklonený k diskusii

Minister spravodlivosti Viliam Karas je k diskusii naklonený. Podľa neho by však nemalo ísť o radikálne kroky. „Nie je dôvod na jeho zrušenie. Museli by sme riešiť mimoriadny opravný prostriedok naprieč celým právnym poriadkom. A to je nezmysel,“ skonštatoval.

Jeho predchodkyňa Mária Kolíková (SaS) tvrdí, že generálny prokurátor má príliš rozviazané ruky a jeho právomoci sa musia zúžiť. „Ako minister spravodlivosti musí mať záujem na tom, aby sa efektívne vyšetrovali osobitne korupčné trestné činy. Tieto veci sa musia vedieť dostať pred súd,“ dodala.

Námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera namieta. Tvrdí, že ide o právo obvineného preveriť či je vyšetrovanie v súlade so zákonom. „Je to legálny inštitút existujúci v Trestnom poriadku. Nemôžeme prehadzovať túto povinnosť s tým, že nech o tom rozhodne súd,“ vysvetlil.

Viaceré neziskové organizácie pred časom prišli s petíciou, aby vláda paragraf 363 upravila. Eva Kovačechová z Via Iuris hovorí, že opravný prostriedok sa má využívať len vo výnimočných prípadoch. „Priamo Trestný poriadok by mal vymedziť, pri ktorých konkrétnych rozhodnutiach je možné použiť toto oprávnenie,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál